2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megismétlődhet a 250 millió évvel ezelőtti katasztrófa?

Mintegy 250 millió éve a tengerek élővilágának 90 százaléka, a szárazföldi fajok 70 százaléka pusztult el. Egy nemrég megjelent tudományos elmélet szerint a katasztrófát akkor a tengerek felmelegedése okozhatta. A szakemberek úgy vélik, a klímaváltozás jelenlegi forgatókönyve hasonlóan végződhet.

A 250 millió évvel ezelőtti nagy kihalás okait régóta keresik a tudósok, az elfogadott elmélet szerint hatalmas vulkáni kitörések okozták a kataklizmát, de annak lefolyása mindeddig homályban maradt. Az új elmélet azt állítja, hogy önmagában nem a láva volt a kihalás fő oka.

A Science tudományos folyóiratban publikált kutatásban összetett számítógépes szimulációt használtak a tudósok, akik azt vizsgálták, mi történt a vulkánkitörések után. Az eredmények szerint

az óceánok hőmérséklete 11 Celsius-fokkal nőtt, ennek következtében csökkent a víz oxigénszintje és a meleg, oxigénben szegény víz vezetett a tengeri élővilág tömeges kihalásához,

különösen az Egyenlítőtől távolabb eső térségben.

Komolyan kell vennünk a klímaváltozást Fotó: Pixabay

„A vulkánkitörések után a szén-dioxid-szint a mai érték 12-szeresére ugrott” – mondta Justin Penn, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy az Egyenlítőtől távol több faj pusztult el. Ennek az a magyarázata, hogy az egyenlítői trópusi vizekben a fajok jobban hozzá voltak szokva az alacsonyabb oxigénszinthez.

„Bár az emberiség közel sem melegíti fel annyira a Földet, mint ahogy az 250 millió évvel ezelőtt történt, a klímaváltozás mégis kockáztatja a jövőnket.

Az egykori kihalás előrevetíti, hogy mi várhat ránk annak az útnak a végén, amelyen elindultunk” – fogalmazott Curtis Deutsch, a tanulmány társszerzője.

A kutatás szerint, amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás a jelenleginek megfelelő szinten folytatódik, 2300-ra a nagy kihaláshoz képest a Föld élővilágára 35-40 százalékos pusztulás vár.

Paul Wignall, a Leedsi Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban, kiemelte, hogy jelenleg nincs olyan globális felmelegedési elmélet, amely szerint a következő évszázadokban 11 Celsius-fokos felmelegedés következne be, ez akár évezredekre lehet tőlünk, de ha csak a nagy kihalás tíz százaléka bekövetkezne, az is félelmetes lenne.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam