2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mose-projekt: megépíteni a lehetetlent

Mérnökök ezrei dolgoznak azon, hogy megvédjék Velencét az emelkedő tengerszinttől. De hogyan lehet megmozgatni a tengerfenéken egy 30 tonnás acél szupergátat? Mikor készülhet el? A legfontosabb kérdésekre a HISTORY csatorna új, Megépíteni a lehetetlent című sorozata is válaszolt. 

A Velencét sújtó októberi áradásban tizenkilenc ember életét vesztette; az anyagi károk pedig több millió euróra rúgnak. Korábban itt írtunk arról, hogy a megoldást jelentő Mose-projekt befejezése miért lenne égetően fontos. 

Legutóbb a HISTORY új, különleges mérnöki teljesítményeket bemutató sorozata is górcső alá vette a gátat. A Megépíteni a lehetetlent – Süllyedő városok című epizód december 10-én levetített részében tanúi lehettünk, milyen találékonyságra és precizitásra van szükség ahhoz, hogy a tengerfenékre juttassák a gátrendszer alapjait képező gigászi, 21 ezer tonnás vasbeton alapzatokat. Ezekből állnak ki maguk a gátat alkotó 30 méter hosszú üreges acélkapuk, amelyek magas vízállás esetén felemelkednek, és megvédik a Velencei-lagúna 118 kisebb-nagyobb szigetét a pusztító ártól.

A 300 tonnás acélkapuk felemelése motorokkal szinte lehetetlen, ezért a mérnökök rafinált megoldást választottak. A kapuk üregeit alapesetben víz tölti meg, ilyenkor a talapzaton nyugszanak. Áradáskor sűrített levegőt pumpálnak az üregekbe, az kiszorítja a vizet, és az így könnyebbé váló kapuk egyik végüknél elfordulva kiemelkednek a tengerből.

Akár 3 méteres árhullámot is képes elhárítani, Velence így akkor is biztonságban lesz, ha a tengerszint akár 60 centimétert emelkedik.

A hétfőnként látható Megépíteni a lehetetlent decemberi epizódjaiban egyebek mellett láthatjuk még a leglenyűgözőbb geotermikus, szél- és vízerőműveket is.

Neked ajánljuk
A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna A déli jégsapka mégsem játszik fontos szerepet az óceánban tárolt szén-dioxid visszatartásában Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam