2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban

Határértékeket meghaladó mennyiségben talált bórt és rákkeltő kockázatú nikkelt a Greenpeace Magyarország a kerti kutak vizében a budapesti Cséry-telep környékén. A szennyezés több mint tízezer ember ivóvizét érinti. 

A Greenpeace 2018 októberében a környéken lakók kérésére vett mintákat három kerti kútból.

A vízmintákban a bór koncentrációja mindhárom esetben meghaladta a talajvízre megadott szennyezettségi határértéket, és kettőnél jelentősen túllépte az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határértéket is.

Az egyik telephez közeli mintában a rákkeltő kockázatú nikkel mennyisége volt magasabb az ivóvíz- és talajvíz-szennyezettségre megengedett határértéknél. Ugyanebben a mintában egy lehetséges rákkeltő PAH-vegyület mennyisége is meghaladta a talajvíz-határértéket.

Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban  Fotó: Pixabay

A Greenpeace szerint a hatóságok tudnak a szennyezésről; közleményében kitért arra is, hogy a Cséry-telep 2007-ig hulladéklerakóként, majd szippantós kocsik lerakataként működött. Évtizedeken át ide érkezett a főváros közterületi és kommunális hulladéka.

A szervezet lakossági tájékoztatásában azt írja, hogy a bór csak nagyon nagy mennyiségben mérgező, így bár jelentős a határérték-túllépés, a magas bórkoncentráció miatt nem jelent közvetlen veszélyt a víz megivása. A rákkeltő kockázatú nikkel miatt azonban nem javasolják a kútvíz rendszeres fogyasztását, illetve az azzal való öntözést az olyan növények esetében, melyeket étkezésre termesztenek. 

Neked ajánljuk
Vízszűrő kancsók – Mit szűrnek és mit nem? Új klímajelentés: olvad a jövőnk... A tengerszint-emelkedés miatt megemelnek egy szigetországot Régi biciklikből utcanévtáblák Pihentető zene éneklő madarakkal (zenés videó)
Tovább a forrásra: greepeace.org
Vissza
Hírfolyam