2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban

Határértékeket meghaladó mennyiségben talált bórt és rákkeltő kockázatú nikkelt a Greenpeace Magyarország a kerti kutak vizében a budapesti Cséry-telep környékén. A szennyezés több mint tízezer ember ivóvizét érinti. 

A Greenpeace 2018 októberében a környéken lakók kérésére vett mintákat három kerti kútból.

A vízmintákban a bór koncentrációja mindhárom esetben meghaladta a talajvízre megadott szennyezettségi határértéket, és kettőnél jelentősen túllépte az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határértéket is.

Az egyik telephez közeli mintában a rákkeltő kockázatú nikkel mennyisége volt magasabb az ivóvíz- és talajvíz-szennyezettségre megengedett határértéknél. Ugyanebben a mintában egy lehetséges rákkeltő PAH-vegyület mennyisége is meghaladta a talajvíz-határértéket.

Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban  Fotó: Pixabay

A Greenpeace szerint a hatóságok tudnak a szennyezésről; közleményében kitért arra is, hogy a Cséry-telep 2007-ig hulladéklerakóként, majd szippantós kocsik lerakataként működött. Évtizedeken át ide érkezett a főváros közterületi és kommunális hulladéka.

A szervezet lakossági tájékoztatásában azt írja, hogy a bór csak nagyon nagy mennyiségben mérgező, így bár jelentős a határérték-túllépés, a magas bórkoncentráció miatt nem jelent közvetlen veszélyt a víz megivása. A rákkeltő kockázatú nikkel miatt azonban nem javasolják a kútvíz rendszeres fogyasztását, illetve az azzal való öntözést az olyan növények esetében, melyeket étkezésre termesztenek. 

Neked ajánljuk
Évente 17 millió nő szül olyan kórházban, ahol még kézmosásra sincs lehetőség Ön tudja, hogy mi a hidrológiai James Bond-arány? Nem pisil több ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor Egyre több magyar cég csatlakozik a Körforgásos Gazdaság Platformhoz A világ legintelligensebb madara
Tovább a forrásra: greepeace.org
Vissza
Hírfolyam