2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA vizet talált egy aszteroidán

A NASA OSIRIS REx űrszondája bebizonyította, hogy a korábbi hipotézisek valósak voltak: a Bennu nevű aszteroida ásványaiban ugyanis vizet találtak. A kutatók szerint a kisbolygón – amelyből kivált az aszteroida – nagyobb mennyiségű víz is lehet. 

Az OSIRIS REx két spektrométere a hidroxilcsoportba tartozó, egymáshoz kötött oxigén- és hidrogénatomokat talált az agyagásványokba zárva, ami az adatokat elemző Arizonai Egyetem kutatócsoportja szerint azt jelenti, hogy az aszteroida találkozott már vízzel utazása során.

„Nagyon izgalmas ezeket az ásványokat megtalálni a Bennun, mert ez bizonyíték arra, hogy a víz az összetételének része, nem pedig csak valahonnan máshonnan fröcskölt rá” – mondta Ellen Howell, az Arizonai Egyetem kutatója.

A tervek szerint az OSIRIS REx 2021 tavaszáig marad a Bennunál, ezt követően pedig megkezdi 2 és fél éves útját vissza a Földhöz. 

Az 500 méter átmérőjű Bennu igen kivételes objektum: a szakértők úgy vélik, hogy az aszteroida összetétele többé-kevésbé állandó maradt a Naprendszer megszületése óta. Az égitest vizsgálata és a Bennuból vett minták ezért sokat segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék rendszerünket.

„Ha megértjük a Bennut, akkor megértünk valami nagyon fontosat a Naprendszerünkkel kapcsolatban is” –  magyarázta Bashar Rizk, aki az OSIRIS REx projekt egyik szenior kutatója. 

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam