2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyvíz a tiszta víz útjában

1,8 milliárd ember olyan vizet iszik, amelybe emberi ürülék kerülhet. A kezeletlen szennyvíz járványokat okoz – bizonyos régiókban emiatt olyan magas a gyermekhalandóság. A kutatók most kémiai megoldásokon dolgoznak. 

Korábban itt írtunk arról, hogy bolygónkon körülbelül 850 millió ember egyáltalán nem jut vécéhez, tehát a természetben végzi el szükségleteit – 1,8 milliárdan pedig olyan vizet fogyasztanak, amely nincs megfelelő módon tisztítva.

„Sok államban már nem végzik az emberek a szabadban a dolgukat. Több mint 80 millió vécét építettünk, így az egész világ láthatja, hogy sokat fejlődtünk” – mondta el az indiai származású Lalit Kumar, a Sulabh Nemzetközi Szociális Szolgáltató Szervezet alelnöke.

A kutatók jelenleg a salakanyagok kémiai úton történő semlegesítésével kísérleteznek. Bill Gates amerikai üzletember egy kínai kiállításon beszélt az emberi salakanyag kezelésével kapcsolatos elképzeléseiről. Az amerikai milliárdos olyan vécé megalkotásán dolgozik, amelyik nem tárolja vagy továbbítja, hanem feldolgozza az ürüléket.

Egy férfi szemetet lapátol a szabadon áramló szennyvízbe a Rio de Janeiró-i tengerparti nyomornegyedben, a Rocinha favelában Fotó: MTI/EPA/Barbara Walton

„A jelenlegi vécék egyszerűen a csatornába továbbítják az ürüléket, de az új elképzelés szerint a vécé nem a csatornarendszerbe lenne kötve, hanem vegyi úton semlegesítené, gyakorlatilag elégetné a folyékony és a szilárd salakanyagot. Így főleg hamu maradna hátra, amely nem büdös, és nem terjeszt betegségeket ”– magyarázta elképzelését Bill Gates.

Ahhoz, hogy egészséges környezetben éljünk, és megfékezzük a járványokat, elengedhetetlen, hogy fenntartható módon kezeljük az emberi ürüléket. Szakemberek szerint a leginkább környezetbarát megoldás ezen a területen is az újrahasznosítás valamilyen formája lenne.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Előre megjósolható a koronavírus-járvány esetleges második hulláma a szennyvízből Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam