2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áradások és aszályok fenyegetik a világot

A Potsdami Klímakutató Intézet tanulmánya szerint a klímaváltozás miatt Európában, az Egyesült Államokban és Oroszországban egyre több áradás várható, míg Afrikában súlyos aszályokra kell számítani. 

„Tanulmányunk egyik fő következtetése, hogy a trópusi és szubtrópusi szárazföldi területeken általában fokozódik a szárazság, az északabbra fekvő területeken pedig több lesz a csapadék” – mondta Dim Coumou, a jelentés egyik szerzője. 

A kutatást a szakértők a világ 50 ezer adatgyűjtő állomásáról érkező adatok alapján végezték: elemezték a világ havi csapadékrekordjaira vonatkozó változásokat. Ezek szerint az Egyesült Államok keleti és központi régióiban 1980 és 2013 között több mint 25 százalékkal nőtt a rekordcsapadékkal rendelkező hónapok száma. Az afrikai Száhel övezetben (a Szahara déli szegélyén) és a Szaharától délre ellenben 50 százalékkal növekedtek a szárazsági rekordok.

A globális felmelegedés katasztrofális következményekkel járhat Fotó: Pixabay

A tanulmányban a szakértők összehasonlították az extrém időjárási jelenségeket olyan szélsőségekkel, amelyek a hosszú távú klímaváltozás nélkül lennének várhatók.

„Aggasztó, hogy már egy Celsius-fokos globális felmelegedéssel jelentősen növekszik az ilyen extremitások száma”

– fejezte ki aggodalmát Jascha Lehmann, a tanulmány másik szerzője.

A tudósok az ENSZ-klímakonferencia résztvevőit arra szólították fel, hogy találjanak megoldást a Föld felmelegedésének korlátozására. Megegyezés nélkül ugyanis bolygónk még ebben az évszázadban eléri a 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. 

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam