2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy a baj: eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka

Az elmúlt 30 évben szinte teljesen eltűnt a jégtakaró a Jeges-tenger felszínéről. Ha így haladunk, hamarosan jégmentes lehet a terület. Ez pedig nemcsak az ott élő fajok életére van hatással, de a globális felmelegedés ütemére is.

A Jeges-tengert borító legrégebbi és legvastagabb jégpáncél 95 százaléka eltűnt – derült ki az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) legfrissebb jelentéséből.

Aggodalomra bőven van okunk: a legrégebbi jégtakaró ugyanis ragasztóként tartja egyben az Északi-sarkot, és képes azt hidegen tartani még a hosszú nyarak ideje alatt is. Don Perovich, az amerikai Dartmouth Egyetem tudósa szerint minél fiatalabb, annál vékonyabb a jég, így annál könnyebben tűnhet el.

Márpedig ez igen súlyos probléma, hiszen ahelyett, hogy a hosszú nyár alatt a jég visszaverné, a víz elnyeli a napsugarak jelentős részét, ezzel gyorsítva fel az óceánok felmelegedését.

A Jeges-tenger Fotó: NASA/Jeremy Harbeck

Márciusban a NASA  feltérképezte Grönland északi partjait, ahol igen súlyos kép tárult eléjük. A vastag jég helyett csupán vékony jeget találtak, amely összekötötte a vastagabb jégcsíkokat. A kutatók úgy vélik, ebben a régióban a jég feltöredezését egy néhány száz mérfölddel délebbre fújó szél okozta, vagyis egyelőre nem biztos, hogy ezért a globális felmelegedés tehető felelőssé. 

Mint kiderült,1979-ben még 15 000 milliárd tonna jég borította a Jeges-tengert, ez 2012 szeptemberére 3500 milliárd tonnára zsugorodott. 2018 szeptemberében átlagosan 4600 milliárd tonna volt a jég a térségben.

Egyre inkább közelítünk afelé, hogy a Jeges-tengert teljes egészében csak a fiatal jég borítsa. Ha ez bekövetkezik, akkor elérünk egy kritikus pontot: a nyár folyamán jégmentessé válik a Jeges-tenger. Hogy ez mikor következhet be, egyelőre nem tudni. A szakemberek szerint, ha a globális felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot, akkor 10 évente egyszer, ha sikerül 1,5 Celsius-fokon tartani, akkor 100 évente egyszer. Jelenleg 1 Celsius-fokon állunk. A 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-változást viszont néhány évtizeden belül elérhetjük, onnantól kezdve pedig egyre nagyobb lesz az esély a jégmentes Jeges-tengerre.

A Jeges-tenger jegének eltűnése a kutatók szerint olyan, mintha 250 milliárd tonna szén-dioxidot engedtünk volna a levegőbe.

Ez hatévnyi globális szennyezésnek felel meg. Ha a jég teljesen eltűnik a térségből, az további 0,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést eredményezhet. Ennek pedig katasztrofális végeredménye lenne.

Neked ajánljuk
Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében Szigorú intézkedésekkel, de igazságos folyamatban érné el az ambiciózus klímacélt az Európai Bizottság Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam