2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar segítséggel lehet tiszta vize Ghánának

A 2,5 millió lakosú ghánai Kumasi városban magyar részvétellel olyan szennyvíztisztító telepet építenek, amelynek köszönhetően több mint százezer ember mindennapjai válnak élhetőbbé és egészségesebbé. A tervek szerint a próbaüzemek 2020-ban indulhatnak. 

A fenntartható technológiával és üzemeltetéssel megvalósuló beruházás által a személyes és környezeti higiéniai feltételek javulása mellett csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, valamint a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések száma. Utóbbi – elsősorban

a vérhas–miatt naponta ötszáz öt éven aluli gyerek hal meg Fekete-Afrikában, ami jól mutatja a helyzet súlyosságát.

A beruházást a magyar Pureco Kft. és az Unit Nemzetközi Építő Kft. konzorciuma tervezte és valósítja meg, az építkezés várhatóan 2019 tavaszán kezdődik, a próbaüzemre tervek szerint 2020 tavaszán kerül sor.

A Pureco által épített szennyvíztisztító telep Nagykállón Fotó: Pureco

Horváth Bálint, a Pureco ügyvezető igazgatója elmondta, a fenntarthatóság szem előtt tartásával, a helyi viszonyok ismeretében és az előzetesen felmért igények és lehetőségek alapján

olyan magyar szennyvíztisztítási technológia nyújt megoldást a problémára, amely nemcsak optimális tisztítási módszert biztosít a város számára, hanem az aktív oktatási, valamint képzési közreműködéssel segíti a helyi embereket a rendszer fenntartásában és működtetésében.

A városban jelenleg az összegyűlt szennyvizek mindössze 7-10 százalékát kezelik megfelelően, így mind környezetvédelmi, mind közegészségügyi szempontból elengedhetetlenné vált a probléma megoldása, új szennyvízkezelő létesítmények sürgős kialakítása.

Horváth Bálint kiemelte, hogy a szennyvíztisztító telep megépítése a magyar kormány külgazdasági törekvéseinek, szakmai és stratégiai támogatásának, valamint a hazai vízipari szakmai tudás és tapasztalat eredményeképpen indulhatott el.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az export növeléséért felelős helyettes államtitkára a projekttel kapcsolatosan hangsúlyozta, a kormány kiemelt helyen kezeli a magyar vízügyi tudás külpiaci terjeszkedésének és annak az érintett országokkal való megosztásának elősegítését, amelynek egy fontos eredménye a Kumasi városában megvalósuló projekt is.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Óriási károkat okoztak a hétvégi viharok Hogyan vigyázzunk a vízre az otthonunkban? – Infografika Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam