2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi van a Genfi-tó alján? 50 tonna műanyag

12 hónap alatt 50 tonna műanyag gyűlik össze a Genfi-tóban – ez derült ki abból a tanulmányból, melyet a Genfi-tó Megőrzéséért Egyesület (ASL) megbízásából készítettek. A különböző mélységekben vett mintákból kiderült, hogy a szemét jelentős része a tó üledékében rakódik le.

A tóban talált műanyagmaradványok több mint feléért a motorizált közlekedés, illetve a gumiabroncsok kopása a felelős. Ez a finom por a talajvízzel és kis csermelyekkel jut be a tóba. A második legnagyobb forrást a csomagolóanyagok jelentik, melyeket meggondolatlanul eldobnak az emberek. Ezek mennyiségét évi 10 tonnára becsülik.

Évente 50 tonna műanyag kerül a Genfi-tóba Fotó: Nagy János József

Találtak emellett építkezésekről, ruhákból, kozmetikai szerekből és festékekből származó műanyagmaradványokat is.

A Genfi-tó védelmére létrejött francia–svájci egyesület kiemelte: a halak és madarak elpusztulhatnak, ha lenyelik a műanyagrészecskéket.

Neked ajánljuk
A víz drámája ránk, emberekre is hatással van Aszályváros: egykor virágzott, ma már a gyerekeknek sem jut elég élelem A szemétmentes Csomolungma távoli, de nem elérhetetlen cél A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Felesleges göncök új köntösben
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam