2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ásványi anyagok hiánya a sótalanított tengervízben

Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján. Mint kiderült, hat százalékkal többen szenvedtek szívbetegségben, s kaptak szívinfarktust azok, akik rendszerint sótalanított ivóvizet fogyasztanak. 

Izraelben évente mintegy 600 ezer köbméter tengervizet sótalanítanak, jelenleg ebből nyerik az ivóvíz 70 százalékát, és újabb sótalanítók építésével ez az arány növekedni fog a jövőben. Ennek köszönhető, hogy elég víz jut a háztartásoknak és a mezőgazdaságnak, noha az utóbbi évek kirívóan csekély csapadékmennyisége miatt száz éve nem mért alacsony szintre csökkent a legnagyobb édesvízkészletet biztosító Kinneret-tó.

A sótalanított tengervíz az utóbbi évtizedben fokozatosan egyre nagyobb részét adta Izrael vízellátásának. Az egészségügyi minisztérium szakemberei azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a vízből hiányzik számos olyan ásványi anyag, amely a természetes ásvány- és forrásvizekben megtalálható.

Az ország legnagyobb egészségbiztosítási pénztára, a Klalit 178 ezer páciens adatait elemző kutatást végzett a témában. Az eredmények szerint

hat százalékkal többen szenvedtek szívbetegségben, s kaptak szívinfarktust azon területek lakói, ahol az ivóvizet sótalanítással nyerik,

szemben azokkal a területek, Felső-Galilea vagy a Golán-fennsík lakóival, ahol az embereknek jelenleg nincsen hozzáférésük a sótalanított ivóvízhez.

Izraelben magnéziummal dúsítanák a sótalanított tengervizet Fotó: Pixabay

Ezért az izraeli egészségügyi minisztérium literenként 20-30 milligramm magnézium hozzáadását javasolja a sótalanított ivóvízhez, hogy a természetes forrásvizekkel azonos magnéziumszintre jusson. Ennek a dúsításnak azonban igen magasak lennének a költségei, az egészségügyi minisztérium szerint évi 60 és 180 millió sékel (5-15 milliárd forint) között, míg a vízügyi hatóság szerint 600 millió sékelbe (csaknem ötvenmilliárd forintba) kerülne.

Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat Víz alá került Vietnám középső területe Jöhetnek az akkumulátorként is funkcionáló utak? A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam