2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig van atrazin a csallóközi vízben

Egy éve derült ki, hogy atrazinnal szennyezett hat dunaszerdahelyi község kútja. A falvakban azóta aktív szenes szűrőberendezéssel tisztítják az ivóvizet, de még most is találtak növényvédő szert benne, a jelenlegi érték szerencsére nem káros az egészségre.  

Tavaly december közepén megtiltották az ivóvíz használatát hat csallóközi faluban, mivel Csallóköznádasd, Baka és Dercsika után Gellében, Sárosfán és Lúcson is a megengedettnél magasabb volt az atrazin növényvédő szer mennyisége.

Fokozatosan aktív szenes szűrőberendezést szereltek a falvak kútjába, de volt, ahova hetekig tartálykocsival szállítottak ivóvizet. A karácsonyi ünnepek alatt is palackos vízzel látták el a falvak lakosait. Az év első hónapjaiban kiderült, hogy nem először haladta meg a növényvédő szer mennyisége az egészségügyi határértéket, és más falvak környékén is hasonló értékeket mértek.

Sebő László, a Nyugat-szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi fiókjának igazgatója egy lakossági fórumon elmondta, hogy a szigorított közegészségügyi normák értelmében literenként legfeljebb 0,5 mikrogramm lehet a peszticidek aránya, ennek ötöde, vagyis 

0,1 mikrogramm lehet az atrazin. A csallóközi kutakban ennek három-négyszeresét is kimutatták.

Még mindig kimutatható az atrazin a csallóközi vízben Fotó: Pixabay

„Ezek olyan alacsony mennyiségek, hogy sokszor a legérzékenyebb műszerekkel is nehéz mérni” – jegyezte meg Sebő. Krascsenics Zoltán vegyészmérnök a csallóköznádasdi fórumon kijelentette, hogy egy kilogramm élő testtömegre 3000 milligramm atrazinnak van mérgező hatása. Tehát a Csallóközben mért értékek nem veszélyesek az egészségre.

A 2004-ben betiltott növényvédő szert már tizenegy éve kivonták a forgalomból, de még most is kimutatható a talajvízben. Ezt Tibor Miškovič, a Nyugat-szlovákiai Vízművek képviselője is megerősítette. A galántai járásbeli Jókán található kút vizében állandó a növényvédő szer mennyisége, nem haladja meg a 0,5 mikrogrammot. A csallóköznádasdi és a gellei kútban az elmúlt évben csökkent az arány. 

Miškovič az ujszo.com-nak elmondta, hogy öt kútban szerelték fel az aktív szenes szűrőberendezést. A műszerek karbantartásával kapcsolatos kiadásokat a vízszolgáltató téríti. „Az ivóvíz az érintett falvakban megfelel az érvényes követelményeknek“ – jelentette ki a szolgáltató képviselője. A szűrt ivóvízben 0,02 mikrogramm körüli a növényvédő szer értéke.

Neked ajánljuk
Teljesen megváltozott a kenyaiak élete, amióta helyben van ivóvizük Vízhiány és tömeges migráció A víz körforgása (rajzfilm) Magyarország áramtermelése 60 százalékban karbonsemleges Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam