2019. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas szökőár pusztított Indonéziában

December 22-én este teljesen váratlanul csapott le a cunami Indonézia nyugati részére. A katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint  429-en életüket vesztették, 1485-en megsérültek, további 145 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván. A térséget jelenleg vízhiány sújtja. 

A segélymunkások egészségügyi veszélyhelyzetre figyelmeztettek: „Nagyon sok gyermek beteg, lázasak, fáj a fejük, és nincs elég vizük” – mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervezet orvosa.

Az Anak Krakatau vulkán kitörése kiváltotta szökőár épületek százait döntötte romba Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél, sok menekült fél visszatérni az otthonába.

A mentők főként a közutakon próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta területekre, a kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilágtól.

Hirtelen és váratlanul csapott le a cunami Fotó: MTI/AP/Achmad Ibrahim

A szakértők a vulkáni tevékenység miatt újabb cunamitól tartanak.

A hozzáértők szerint a szombati katasztrófa az Anak Krakatau mérsékelt kitörése miatt történt, melynek következtében beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a nagy mennyiségű víz áramlását. 

Senki nem számított a cunamira

Az idei év második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában, miután júliusban és augusztusban súlyos földrengés pusztított Lombok szigetén, majd szeptemberben a celebeszi Paluban egy szökőár következtében 2200 ember halt meg, és ezrek váltak eltűntté.

Neked ajánljuk
A földrengés miatt süllyed Szamoa? Több ezer kanadainak kellett elhagynia az otthonát az áradások miatt Az erdőtüzek korai hóolvadást okoznak – a korai olvadás pedig erdőtüzeket A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam