2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elérte téli vízszintjét a Tisza-tó

Befejeződött a Tisza-tó több héten át tartó téli vízszintjének beállítása. A több millió köbméter tömegű víz mozgatása környezetvédelmi és üzemeltetési karbantartási okokból két lépcsőben történt.

A Tisza-tó az ország második legnagyobb tava. Területe 127 négyzetkilométer, amelyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. 1973-ban építették meg a tiszai áradások szabályozására és az Alföld jobb vízellátására, feltöltése az 1990-es években fejeződött be.

A téli vízszint beállítását minden évben elvégzik a jégkárok, valamint a hirtelen áradások okozta veszélyek minimálisra csökkentéséért.

Idén először december 2-ig, a Kisköre-felsőnél mért 725 centiméteres nyári szintről 560 centiméterre apasztották a vizet. Ez az átmeneti állapot a halak védelme érdekében egy hétig tartott.

A Tisza-tó elérte téli vízszintjét Fotó: gyereatiszatora.blog.hu

A második lépcsőben december 17-re állították be a tározótó immár végleges téli állapotát: visszatöltéssel 560 centiméterről 610 centiméterre emelték a vízszintet. A kialakult 50 centiméter vastag vízpárna azoknak a halaknak biztosít védelmet, amelyek nem találtak megfelelő vermelő helyet. Így a tavaszi feltöltés kezdetéig a Tisza-tó téli vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mért 610 centiméteren marad, amelyet egy kialakuló és levonuló árhullám módosíthat.

Neked ajánljuk
Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Alacsonyabb a vízállás, de nincs vészhelyzet a Balatonnál A Tisza egy kilométeres szakasza – nyolcvanzsáknyi szemét Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam