2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Félig telt poharak: így küzdenek a vízhiány ellen Indiában

Indiában sokfelé küzdenek ivóvízhiánnyal, ezért a Púna városában található éttermek úgy döntöttek, hogy a vendégek poharát ezentúl csak félig töltik meg vízzel. Eddig 400 vendéglátóegység csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez. 

A helyi éttermek és szállodák szövetségének vezetője elmondta, hogy a nemrég kidolgozott együttműködés értelmében ezentúl a vendégek poharát csak félig töltik meg, és utána vizet csak akkor öntenek, ha azt a vendég külön kéri.

„A megmaradt vizet újrahasznosítjuk, azzal öntözünk vagy mosunk fel, illetve számos étteremben víztakarékos verzióra cserélték a mosdókat is” – tette hozzá a gasztroszövetség vezetője, aki egyben a Kalinga étterem tulajdonosa.

Ezzel a kezdeményezéssel saját étterme naponta 800 liter vizet takarít meg.

„Minden vízcsepp értékes, és most kell cselekednünk, ha meg akarjuk menteni a jövőt” – magyarázta a tulajdonos a BBC-nek. 

Az éttermekben félig töltik meg a poharakat Fotó: Pixabay

Mint kiderült, Mumbaiban két hónapon keresztül a felére csökkent a vízellátás, és kétnaponta egyszer kaptak csak vizet az emberek. Szigorú iránymutatásokat bocsátottak ki arról, hogy az önkormányzati hatóságok által szolgáltatott friss víz mire használható. A lakosságot pedig arra ösztönözték, hogy fúrt kutakat ássanak, továbbá leálltak az építkezések, valamint betiltottak minden vízi sportot, és bezáratták a strandokat, medencéket.

Idén májusban a kedvelt turisztikai központ, Simlá fogyott ki az ivóvízből, tavaly pedig Bengaluru városából tűnt el a víz. Szakértők szerint a vízhiány fő oka az éghajlatváltozás, az erdőirtás, valamint a népességnövekedés.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam