2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban meg kellene becsülnünk a csapvizet

Ha Törökországba, Franciaországba vagy Spanyolországba megyünk, gyakran figyelmeztetnek, hogy ott nem szabad a csapból vizet inni. Magyarországon iható vizet kapnak a háztartások a vízhálózaton keresztül, ennek ellenére sokan mégis ásványvizet vásárolnak. 

A Piac és Profit által rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs központi témája ezúttal az ivóvíz volt. A találkozón kiderült, hogy nagy a fizetési hajlandóság az ivóvízre, hiszen száz-kétszáz forintért is megvesszük az ásványvíz literét, ám ezzel a vezetékes víz infrastruktúrájának fejlesztési igényeit ignoráljuk.

A Piac és Profit cikke szerint az iható csapvizet természetes szolgáltatásnak vesszük, ami adott, és nem kell érte mélyebben a pénztárcánkba nyúlni.

A szamoldki.hu adataiból kiderül, hogy fogyasztói szinten Budapesten 218,95 forint a víz köbmétere, azaz 1000 liter, egy liter tehát 0,218 forint, csatornadíjjal is maximum 0,5 forint literenként.

Jobban meg kellene becsülnünk a csapvizet Fotó: Pixabay

„Háromszáz liter/főre tervezik a kapacitásokat, ha ez alatt van a kihasználtság, az is káros, mert romlik az infrastruktúra” – mondta Sinka Attila, a Magyar Víz- és Szennyvíz-technikai Szövetség (MASZESZ) főtitkára.

„Negyvennégy vízközmű-szolgáltatóból körülbelül harminc negatív eredménnyel zárja az évet, körülbelül 4-8 százalékos a bevételkiesésük, ez pontosan a fejlesztésekre fordítandó pénzeket tünteti el. A jövőnket éljük fel. A felújítási igény körülbelül 3000 milliárd forint. Pedig van fizetési hajlandóság, mert az ásványvízre száz-kétszáz forintot is kiadunk literenként. A fogyasztói értékrendet kritizálom” – mondta Sinka Attila.

Neked ajánljuk
Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást Ez az alternatíva is megoldást jelenthetne a vízhiányra Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam