2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan kiderül, hogy mit rejt a titokzatos tó az Antarktisz jege alatt

A kutatóknak sikerült elérniük az Antarktisz jege alatt felfedezett Mercer-tavat. Ha minden jól megy, hamarosan nemcsak a tó különleges élővilágát, de az Antarktisz történetét is jobban megismerhetjük.

A tudósok körülbelül négyszáz, a Mercel-tóhoz hasonló tavat ismernek az Antarktisz alatt, de eddig mindössze egyet sikerült a mostani módszerrel elérni: 2013-ban a Whillans-tóhoz fúrtak le.

A Mercer-tó vizsgálatával újabb ritka lehetőség nyílik a Földön található egyik legelszigeteltebb ökoszisztéma megfigyelésére.

A SALSA (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access) nevű kutatócsoport munkatársai december 23-án kezdtek fúrni a nagynyomású, forró vizes fúróberendezésükkel, és az 1084 méteres jégrétegen átjutva, végül 26-án érték el a 140 négyzetkilométeres tavat.

A munka lényegi része csak most kezdődik: a tóba műszereket juttatnak le, hogy megmérjék annak különféle tulajdonságait, mintákat vegyenek, és videót készítsenek a mélyéről.

Neked ajánljuk
Egyre rosszabb a helyzet az Antarktiszon Egyre rosszabb a helyzet az Antarktiszon Miért volt magasabb a szén-dioxid-szint a dinók idejében, mint most? Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam