2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez lehet az oka annak, ha télen alig jön víz a csapból

Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek. 

Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem vagy csak alig jön víz a csapból. Ebben az esetben gyanakodni lehet arra, hogy megfagyott a vezetékben a víz, ami tönkretette a mérőszerkezetet is. A Fővárosi Vízművek kiemelte: a fagy elleni védekezésről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia!

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérőmeghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Mint kiderült:

az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Télen gondoskodnunk kell a vízmérők védelméről Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Így előzhetjük meg a vízmérők elfagyását

A hideg komoly károkat tehet a vízvezeték-hálózatban Fotó: Pxhere
  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondobozdarabok is megfelelőek erre a célra.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
  • Szigeteljük – vagy ennek hiányában –, időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.
Neked ajánljuk
A rekordhideg miatt már a vízellátás is akadozik az USA-ban Árvíz okoz fennakadásokat Borsodban Ameddig a szem ellát, szemétben úszik a Potpecko-tó Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: vizmuvek.hu
Vissza
Hírfolyam