2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pokoli szökőárt okozott a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida

65 millió évvel ezelőtt a 14 kilométer széles Chicxulub becsapódása miatt haltak ki a dinoszauruszok. A téma most ismét előkerült: a szakérőknek sikerült felmérniük, hogy pontosan mekkora szökőárt idézett elő az aszteroida. 

Molly Range, a Michigani Egyetem munkatársa szerint az aszteroida becsapódásával olyan szökőár jött létre, amelyhez fogható nem volt a modern történelemben. 

A szakértők tudták, hogy a Chicxulub viszonylag sekély vízbe csapódott. A megfelelő szimulációhoz olyan modellre volt szükségük, amely a becsapódás erejével, a kezdeti hullámokkal és a vízbe visszahulló törmelékekkel is számolt.

Brandon Johnson, a Brown Egyetem munkatársa azt mérte fel, hogy milyenek voltak a viszonyok 10 perccel a becsapódást követően, amikor a kráter 1,5 kilométer mély volt, és az ütközés ereje miatt még nem tért vissza víz a mélyedésben. A szimuláció azt mutatta, hogy a víz egy része ekkor a kráter felé haladt, majd mikor elérte azt, hirtelen visszafordult.

Pusztító cunamit okozott a Chicxulub aszteroida  Fotó: Pixabay

Egy másik modellel a csapat azt tanulmányozta, hogy milyen hatással volt a hatalmas szökőár a világ óceánjaira. „Arra jutottunk, hogy a cunami az egész óceánon, minden óceánmedencében végigvonult” – mondta Range. A Mexikói-öbölben a szökőár 143 kilométer per órával haladt. A kezdeti hullám mintegy 1,5 kilométer magas volt, a Csendes-óceán északi részét elérve 4 méteresre „szelídült”.

Egy ekkora szökőár pusztítását nehéz felmérni, a becslések alapján 2500-29 000-szer volt erősebb a 2004-es, legalább 225 000 halálos áldozatot követelő indiai-óceáni cunaminál.

Neked ajánljuk
Klímaváltozás: Észak-Európát áradások fenyegethetik A véltnél gyorsabban melegszik a Föld Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról Még van esélyünk lépni
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam