2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvizet okozhatnak az elszaporodott hódok

A hódállomány elszaporodása komoly károkat és árvizeket okozhat a Nyugat-Dunántúlon. A szakemberek most hosszú távú megoldást keresnek a problémára. 

A hódok elszaporodása nem új keletű probléma Vas megyében. Toronyban például a napokban az állatok építménye alaposan felduzzasztotta az Arany-patakot, amely jelenleg a partvonalig ér. 

„A hódok által kialakított torlaszok valóban megemelik a gátak mögött a vízszintet, így gyakori a vízfolyás menti területek elöntése még olyan időszakokban is, mikor egyébként nem kell árvízi elöntéstől tartani. A nagy csapadék után kialakuló árhullámok levonulását is károsan befolyásolják a hódgátak” – nyilatkozta a nyugat.hu-nak a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A hódok gátépítése komoly fejtörést okoz a szakembereknek is Fotó: Pixabay

Az eurázsiai hód védett állatfaj, de több módszer alkalmazását is lehetővé teszi  a törvény: ilyen a riasztás, kivételes esetben pedig a túlszaporodott állomány egyedeinek befogása, gyérítése. Ezeknek a módszereknek az alkalmazásához azonban a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. 

A vízügyi igazgatóság a törvényi előírásoknak megfelelően és a helyszíni bejárásokon tapasztaltak alapján kezdeményezi a természetvédelmi hatóságnál a hódgátak elbontásának engedélyezését.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: nyugat.hu
Vissza
Hírfolyam