2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne hagyjuk elfolyni!

Gondolta volna, hogy egy ember évente 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt? Vízkészleteinkre azonban vigyáznunk kell nemcsak anyagi, hanem környezettudatossági szempontból is. Mutatjuk a legegyszerűbb spórolási technikákat!

Kádfürdő helyett zuhany

A kádban fürdés 200-400 liter meleg víz elhasználását jelenti. Természetes, hogy zuhanyozáskor nem fogy ennyi, de még az utóbbit is takarékosabbá tehetjük: ha mondjuk, 8 perces zuhanyozás helyett esténként megelégszünk 4 percessel, csaknem 1 eurót takarítunk meg.

  • Tanács: A vizet gyengébb sugárban engedjük, szappanozáskor akár el is zárhatjuk. Fölösleges a forró víz használata is – langyosabbal, hidegebbel nemcsak spórolunk, hanem egészségünknek is jót teszünk.

Mosogatás

A konyhában a legtöbb vizet mosogatásra használjuk. Ha ezt kézzel végezzük, soha ne folyó víz alatt tegyük. Engedjük tele a mosogatótálcát, mossuk el benne az összes edényt, majd folyó víz alatt ügyesen öblítsük át őket.

Mosogatás közben is figyeljünk oda az elhasznált vízmennyiségre! Fotó: Freepik

MOSSUNK OKOSAN!

Sokan naponta is elindítják a mosógépet pár ruhadarabbal. Érdemes csak teli mosógéppel mosnunk, így vizet és villanyáramot is megtakarítunk. Ha környezetbarát szempontokat is figyelembe veszünk, akkor a mosószereken is sokat megtakaríthatunk: használjunk mosódiót, gumi mosólabdákat.

WC kis öblítéssel

A WC-tartályban csak hideg víz található. Szinte minden WC-tartályban állítható az úszószint. Így elérhető, hogy teljes lehúzáskor 6-7 liternél ne menjen el több víz. Egy ember naponta átlagosan 4-szer használja a WC-t, évente (365x4) 1460-szor. Ha csak 1 literrel tudjuk csökkenteni teljes lehúzáskor az öblítéshez használt vízmennyiséget, akkor ez máris személyenként nagyjából 1,5 m3 évi megtakarítás!

A WC-tartályban érdemes átállítani az úszószintet Fotó: Freepik

Víztakarékos csaptelepek

A zuhanyfejet és a csaptelepeket cseréljük le víztakarékosakra – a víztakarékos betét beszerelésével a csapból vagy zuhanyrózsából kifolyó víz mennyisége akár 50 százalékkal is csökkenthető. A szakboltokban beszerezhető perlátor a háztartásokban leggyakrabban használt sugárrendező. Ezzel a módszerrel 30-70 százalékkal csökkenthető az elfolyó víz mennyisége.

Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam