2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás az óceánokat sem kíméli

Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására, ami a jövőben komoly veszélyt jelenthet a part menti településekre – derült ki egy, a Nature-ben publikált tanulmányból. A szakemberek szerint a hullámok ereje 0,41 százalékkal erősödik évente 1948 óta.

Inigo J. Losada, a Kantábriai Egyetem munkatársa szerint a hullámok erejének globális változása megbízható jelzője lehet a globális felmelegedésnek, miként a szén-dioxid légköri koncentrációja, a globális tengerszint emelkedése vagy a globális földfelszíni levegőhőmérséklet változása.

A hullámerősödés tendenciája a legsúlyosabb viharszezonokban érzékelhető a leginkább,

mint például a 2013–2014-es télen az Atlanti-óceán északi részén vagy a 2017-es pusztító hurrikánszezonkor a Karib-térségben.

Erősödnek az óceáni hullámok Fotó: Pixabay

A kutatók azt remélik, hogy az eredményeik jóval teljesebb képet festenek arról, hogy a part menti közösségek milyen veszélyekre számíthatnak a következő évtizedekben.

„Ha az óceáni hullámok erejének változásait figyelmen kívül hagyják a kockázati elemzések, és kizárólag a tengerszint-emelkedésre, mint az egyetlen befolyásoló tényezőre koncentrálnak, akkor alábecsülhetik a klímaváltozás következményeit, és hatástalan vagy hiányos alkalmazkodást eredményezhetnek” – magyarázta Fernando J. Mendez, a tanulmány társszerzője.

Neked ajánljuk
Elefántok tucatjai pusztulnak el az aszály miatt A helyzet egyre súlyosabb: több százmillió embert veszélyeztet a tengerszint-emelkedés Mélytengeri szállító jármű Kínából Színpompás konfetti környezetkárosítás nélkül Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam