2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Talajvízhiány: veszélyben lehetnek a jövő generációi

A klímaváltozás kegyetlen következményeit már most is érezzük. A Nature Climate Change-ben ráadásul nemrég megjelent egy tanulmány, amely arra hívja fel a figyelmünket, hogy a talajvíz drámai hiánya miatt komoly veszély fenyegeti a jövő generációit. A kutatók egyenesen rémisztőnek nevezték a kilátásokat.

Az új kutatás szerint a következő 100 évben a világ talajvízraktárának csak fele fog teljesen feltöltődni vagy egyensúlyba kerülni. Ezért pedig a szélsőségesen száraz időszakok vagy a heves esőzések felelősek, amelyek következményei azonban csak késleltetve jelentkeznek.

A tudósok talajvízadatok alapján készült számítógépes modellekre alapozták jóslataikat. Az eredmények a kutatók szerint riasztóak.

„Ez egy környezetvédelmi időzített bomba, mert a klímaváltozásnak a talajvíz újraképződésére vonatkozó minden jelenlegi következménye hosszú idő múlva fogja befolyásolni teljes mértékben a folyók vagy a vizes területek alap vízhozamát” – mondta Mark Cuthbert, a Cardiffi Egyetem kutatója.

A talajvízhiány komoly veszélyekkel fenyegeti a jövő gyermekeit Fotó: Pixabay

A folyamat, amelynek során az esővíz filtrálódik, és a mélyebb talajrétegekben talajvízként összegyűlik, évszázadokon át is eltarthat. A pontos időtartam régióról régióra változik – különösen a ma nagyon száraz területeken, mint amilyen a Szahara is, több évezredet is igénybe vehet.

Az emberiség nincs tudatában ennek a problémának. Cuthbert szerint a talajvízre nem gondol az emberiség, holott ez a hatalmas rejtett forrás támogatja az élelmiszer termelését világszerte.

Neked ajánljuk
A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam