2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A monszun időszak csapadékmennyiségének hússzorosa zúdult Ausztráliára

Hatalmas áradások pusztítanak Ausztráliában, ahol a monszun időszakban megszokott csapadékmennyiség mintegy hússzorosa esett egy hét alatt. Több település is víz alá került, ráadásul az előrejelzések szerint a viharok és az esőzések még napokig eltartanak.

Ausztráliában egyre súlyosabb problémákat okoz a klímaváltozás: nemrég itt számoltunk be arról, hogy amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, január volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot.

Most pedig egy héten belül annyi eső esett, mint máskor egy év alatt. Az ország északkeleti részén

egy méterrel megemelkedett a megszokott vízszint a térségben, a folyók kiáradtak, hatalmas kiterjedésű területek kerültek víz alá.

Ausztráliában mindent elöntött a víz Fotó: MTI/EPA/AAP/Dave Acree

A helyzetet február 4-én súlyosbította, hogy Townsville kikötőváros közelében egy gát víztározója megtelt, a gátszakadás elkerülése miatt a hatóságok megnyitották a kapuit, hogy a szabályozott vízáradat kisebb pusztítást okozzon. Emiatt több mint ezer helyi lakost kellett azonnal kitelepíteni.

„A gát vízszintje stabilizálódott, de mivel újabb esőzések várhatók, a dolgok ismét rosszabbra fordulhatnak. Tegnap egy vészhelyzet volt, de sikerült úrrá lennünk rajta” – mondta Jenny Hill, Townsville polgármestere.

A térséget katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, már a hadsereget is mozgósították, hogy megvédjék a veszélybe került településeket. 

Townsville Ausztrália egyik legfontosabb kikötője. A természetes és a gátnyitással a mesterséges ár közel 20 ezer ház elárasztásával fenyeget, az anyagi károk tetemesek.

Neked ajánljuk
Drámai képeken az indiai esős évszak okozta földcsuszamlások Az Egyesült Államok partvidékein élőknek is gyakori áradásokra kell készülniük Hazánkban is egyre nagyobb kárral járnak a természeti katasztrófák Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam