2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A monszun időszak csapadékmennyiségének hússzorosa zúdult Ausztráliára

Hatalmas áradások pusztítanak Ausztráliában, ahol a monszun időszakban megszokott csapadékmennyiség mintegy hússzorosa esett egy hét alatt. Több település is víz alá került, ráadásul az előrejelzések szerint a viharok és az esőzések még napokig eltartanak.

Ausztráliában egyre súlyosabb problémákat okoz a klímaváltozás: nemrég itt számoltunk be arról, hogy amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, január volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot.

Most pedig egy héten belül annyi eső esett, mint máskor egy év alatt. Az ország északkeleti részén

egy méterrel megemelkedett a megszokott vízszint a térségben, a folyók kiáradtak, hatalmas kiterjedésű területek kerültek víz alá.

Ausztráliában mindent elöntött a víz Fotó: MTI/EPA/AAP/Dave Acree

A helyzetet február 4-én súlyosbította, hogy Townsville kikötőváros közelében egy gát víztározója megtelt, a gátszakadás elkerülése miatt a hatóságok megnyitották a kapuit, hogy a szabályozott vízáradat kisebb pusztítást okozzon. Emiatt több mint ezer helyi lakost kellett azonnal kitelepíteni.

„A gát vízszintje stabilizálódott, de mivel újabb esőzések várhatók, a dolgok ismét rosszabbra fordulhatnak. Tegnap egy vészhelyzet volt, de sikerült úrrá lennünk rajta” – mondta Jenny Hill, Townsville polgármestere.

A térséget katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, már a hadsereget is mozgósították, hogy megvédjék a veszélybe került településeket. 

Townsville Ausztrália egyik legfontosabb kikötője. A természetes és a gátnyitással a mesterséges ár közel 20 ezer ház elárasztásával fenyeget, az anyagi károk tetemesek.

Neked ajánljuk
Kegyetlen árvíz pusztított Kínában Válságos az árvízhelyzet Ukrajnában Velencét ismét elöntötte a víz Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam