2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas üreg tátong az Antarktiszon

Egy az antarktiszi Thwaites-gleccser alatt rekordsebességgel növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel a NASA bolygókutatói. Mint kiderült, az üreg tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles, és mintegy 350 méter magas. A kérdés most az, hogy mikképpen befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.

„Az üregből hiányzó jég legnagyobb része az elmúlt három évben olvadt el. Ez egy meglehetősen megrázó felfedezés” – olvasható a Science Advances szaklapban, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory munkatársai által jegyzett tanulmányban.

Az üreg, mely egykor 14 milliárd tonna jeget foglalt magában, az Antarktisz nyugati részén, a Thwaites-gleccser alatt található. A gleccser alatti kőzet itt jóval alacsonyabban fekszik a tengerszintnél.

A Thwaites-gleccser Fotó: Wikimedia

A jég nagy része az elmúlt évben, a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg.

„A gleccser alatti üreg mérete fontos tényező az olvadásban. Ha több meleg levegő és víz jut be a gleccser alá, az gyorsabban olvad” – magyarázta Pietro Milillo, a kutatás vezetője.

A teljes Thwaites-gleccser akkora, mint Florida, és jelenleg a tengerszint-emelkedés négy százalékáért felelős. Ha a teljes gleccser elolvadna, a világ óceánjai mintegy 65 centiméterrel megemelkednének.

Neked ajánljuk
Üzenet a jövőnek A hőség a norvég gleccsereket sem kíméli A tíz legérintetlenebb hely a Földön Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam