2019. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas üreg tátong az Antarktiszon

Egy az antarktiszi Thwaites-gleccser alatt rekordsebességgel növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel a NASA bolygókutatói. Mint kiderült, az üreg tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles, és mintegy 350 méter magas. A kérdés most az, hogy mikképpen befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.

„Az üregből hiányzó jég legnagyobb része az elmúlt három évben olvadt el. Ez egy meglehetősen megrázó felfedezés” – olvasható a Science Advances szaklapban, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory munkatársai által jegyzett tanulmányban.

Az üreg, mely egykor 14 milliárd tonna jeget foglalt magában, az Antarktisz nyugati részén, a Thwaites-gleccser alatt található. A gleccser alatti kőzet itt jóval alacsonyabban fekszik a tengerszintnél.

A Thwaites-gleccser Fotó: Wikimedia

A jég nagy része az elmúlt évben, a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg.

„A gleccser alatti üreg mérete fontos tényező az olvadásban. Ha több meleg levegő és víz jut be a gleccser alá, az gyorsabban olvad” – magyarázta Pietro Milillo, a kutatás vezetője.

A teljes Thwaites-gleccser akkora, mint Florida, és jelenleg a tengerszint-emelkedés négy százalékáért felelős. Ha a teljes gleccser elolvadna, a világ óceánjai mintegy 65 centiméterrel megemelkednének.

Neked ajánljuk
Száraz tények: az emberiség negyedét vízhiány fenyegeti Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Az amazóniai tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél Elismerés a zöldülésre törekvő vállalatoknak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam