2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás átszínezheti a világ vizeit

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás miatt egyre kékebbek lesznek a világ vizei. Ennek oka az, hogy a melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, vagyis a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. 

A fitoplanktonok kiemelt szerepet játszanak az óceánokban. A napfényt kémiai energiává alakítják, szén-dioxidot nyelnek el, ezek a tengeri tápláléklánc alapját is képezik. Minél több fitoplankton van a vízben, az annál kevésbé látszik kéknek. 

Korábbi kutatások szerint a melegedő óceánokban több helyen a fitoplanktonok mennyiségének csökkenése várható.

A cambridge-i Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak új vizsgálata a lehetséges változások hatásait modellezte.

„Arra jutottunk, hogy megváltozik a szín, nem feltétlenül annyira, hogy szabad szemmel látható legyen, az érzékelők azonban biztosan jelezni tudják, hogy változás történt. Valószínűleg ez lesz az egyik legkorábbi jele annak, hogy megváltoztattuk az óceán ökológiáját” – mondta Stephanie Dutkiewicz, az MIT kutatója, a tanulmány szerzője.

A szakértők kiemelték:

a változás a globális felmelegedés egyik közvetlen következménye,

a klímaváltozás ugyanis hatással van a tengervíz áramlataira, ami megváltoztatja a fitoplanktonok számára elérhető táplálék mennyiségét.

A klímaváltozás átszínezi a világ vizeit Fotó: Pixabay

A korábbi kutatásokkal szemben az MIT szakértői kizárólag a fitoplanktonok által visszavert fény műholdas méréseit vették figyelembe. Mint kiderült, nehéz volt eldönteni, hogy a változásokat természetes ingadozás vagy az ember által előidézett melegedés okozta. A szakértők úgy vélik, 30-40 év múlva lesz csak megállapítható, pontosan milyen hatása van a klímaváltozásnak a klorofillra.

A szakemberek úgy vélik, hogy az Atlanti-óceán északi része lesz az egyik első terület, ahol láthatóvá válik a változás.

A kutatócsoport azt is modellezte, mi történik, ha az évszázad végére a világ 3 Celsius-fokkal felmelegszik. „A világ óceánjai 50 százalékának észrevehetően megváltozik a színe a 21. század végére” – mondta Dutkiewicz.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam