2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás átszínezheti a világ vizeit

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás miatt egyre kékebbek lesznek a világ vizei. Ennek oka az, hogy a melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, vagyis a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. 

A fitoplanktonok kiemelt szerepet játszanak az óceánokban. A napfényt kémiai energiává alakítják, szén-dioxidot nyelnek el, ezek a tengeri tápláléklánc alapját is képezik. Minél több fitoplankton van a vízben, az annál kevésbé látszik kéknek. 

Korábbi kutatások szerint a melegedő óceánokban több helyen a fitoplanktonok mennyiségének csökkenése várható.

A cambridge-i Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak új vizsgálata a lehetséges változások hatásait modellezte.

„Arra jutottunk, hogy megváltozik a szín, nem feltétlenül annyira, hogy szabad szemmel látható legyen, az érzékelők azonban biztosan jelezni tudják, hogy változás történt. Valószínűleg ez lesz az egyik legkorábbi jele annak, hogy megváltoztattuk az óceán ökológiáját” – mondta Stephanie Dutkiewicz, az MIT kutatója, a tanulmány szerzője.

A szakértők kiemelték:

a változás a globális felmelegedés egyik közvetlen következménye,

a klímaváltozás ugyanis hatással van a tengervíz áramlataira, ami megváltoztatja a fitoplanktonok számára elérhető táplálék mennyiségét.

A klímaváltozás átszínezi a világ vizeit Fotó: Pixabay

A korábbi kutatásokkal szemben az MIT szakértői kizárólag a fitoplanktonok által visszavert fény műholdas méréseit vették figyelembe. Mint kiderült, nehéz volt eldönteni, hogy a változásokat természetes ingadozás vagy az ember által előidézett melegedés okozta. A szakértők úgy vélik, 30-40 év múlva lesz csak megállapítható, pontosan milyen hatása van a klímaváltozásnak a klorofillra.

A szakemberek úgy vélik, hogy az Atlanti-óceán északi része lesz az egyik első terület, ahol láthatóvá válik a változás.

A kutatócsoport azt is modellezte, mi történik, ha az évszázad végére a világ 3 Celsius-fokkal felmelegszik. „A világ óceánjai 50 százalékának észrevehetően megváltozik a színe a 21. század végére” – mondta Dutkiewicz.

Neked ajánljuk
Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget A víztisztítás új dimenzióját hozhatja el a magyar és indiai kutatók találmánya Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria) Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt De mi lesz, ha mégsem vesszük be a kanyart?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam