2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikerrel indult a vízgazdálkodási mérnökképzés

Az okos vízgazdálkodás a mezőgazdaság egyik legfontosabb alapja. Ezért is hívták életre a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki képzést a Széchenyi István Egyetemen. A téma létjogosultságát jól mutatja, hogy már az első évfolyamon telt ház volt. 

Az új képzésnek otthont adó Víz- és Környezettudományi Tanszéken prof. dr. Szakál Pál egyetemi tanárt, dr. Kalocsai Renátó tanszékvezető egyetemi docenst és dr. Varga Zoltán egyetemi docenst a kisalfold.hu kérdezte a mesterszak bevezetésének hátteréről.

„A klímaváltozás kellős közepén vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a szélsőséges csapadékeloszlással járó nagy termésingadozások kivédésére fel kell készíteni a gazdásztársadalmat. Aki egy-két évtizeden belül nem tud öntözéses gazdálkodást folytatni, nehezen ledolgozható piaci hátrányba kerül az ágazatban” – emelte ki dr. Kalocsai Renátó.

„Az éghajlatváltozásról sokan azt gondolják, hogy majd csak az unokáink életében fog bekövetkezni, miközben már a saját bőrünkön érezhetjük.

Fontos az okos vízgazdálkodás Fotó: Pixabay

Tavaly szeptemberben például a hónap első négy napján leesett a havi csapadékátlag kétszerese, két-három héttel később viszont már újra „porzott a talaj, és nem kelt ki az elvetett mag sem. Egy hónapon belül ilyen óriási szélsőségek jelentkeztek” – tette hozzá dr. Varga Zoltán.

Mint kiderült, a képzés legfontosabb célja, hogy a hallgatók tisztában legyenek az összefüggésekkel és az egyes lépések fontosságával a vízgazdálkodást illetően. 

Dr. Szakál Pál elmondta, hogy a mesterképzést követően a következő lépcső a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológus alapszak bevezetése lesz a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon. A vízgazdálkodási képzést alap- és mesterszakon angol nyelven is meghirdetik a jövőben.

Az első évfolyamra természettudományi, műszaki és agrárszakon végzett hallgatók, például építőmérnökök is jelentkeztek, és olyan tantárgyak szerepelnek a képzési palettájukon, mint a klimatológia, öntözés, aszálykezelés, hullámtéri és belvízgazdálkodás, vízszolgáltató- és információs rendszerek, hidrobiológia és vízkémia.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam