2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Divat a vízpazarlás? 2700 liter víz – ennyi kell egyetlen póló előállításához

Világszerte súlyos problémát okoz a tiszta, iható ivóvíz hiánya. Mindennek ellenére a vízszennyezésnek és pazarlásnak mégsem sikerül igazán gátat szabni. Elég csak arra gondolni, hogy egy póló előállításához körülbelül 2700 liter vízre van szükség. 

Egyetlen póló előállításához körülbelül 2700 liter vízre van szükség, és évente 80 milliárd darab ruhát gyártanak. A ruhák 73 százaléka hulladéklerakókban végzi, ez pedig 53 millió tonna hulladékot jelent évente. Valamennyit közülük azonban elégetnek, a Burberry divatház 2017-ben 35,5 millió dollár értékű el nem adott terméket égetett el. Egyre több márka alkalmazza ezt a módszert, mint például a Chanel, Louis Vuitton, Montblanc és a H&M is.

Rengeteg víz kell egyetlen póló előállításához Fotó: Unsplash

Legyen divat a fenntarthatóság!

Stella McCartney már jóval a fenntartható divat berobbanása előtt megteremtette ezt a vonalat a márkájában. 2001-ben az emberek szkeptikusak voltak, azonban McCartney ennek ellenére nagy sikert ért el, mivel nem áldozta fel a stílust a fenntarthatóságért. A kollekcióinak darabjai műbőrből, műszőrméből vagy újrahasznosított poliészterből készülnek.

Az elmúlt években a fenntartható és környezetbarát formatervezés kulcsfontosságú lett.

Sokan olyan márkákat építenek, amelyek önmagukban a tudatosabb megközelítést alkalmazzák. A céljuk az, hogy kevesebb kémiai összetevővel dolgozzanak, inkább természetes anyagokhoz nyúljanak, de mindeközben stílusos és innovatív maradjon a termék.

Divatba kellene hozni a fenntarthatóságot Fotó: edun.com

Egy nagyon jó példa erre az EDUN nevű márka, amely szemlélteti, hogy egy környezettudatos technikával készült divatcikk is lehet trendi.

Azonban mi, fogyasztók is segíthetünk ennek felgyorsításában, ha nem vásárolunk azoktól a márkáktól, amelyek nem környezetbarát termékeket kínálnak. 

Neked ajánljuk
6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam