2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan másfél millió ember árvízi biztonsága javulhat

Hamarosan elindul a Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztése. Az április végéig megvalósuló beruházásnak köszönhetően mintegy másfél millió ember árvízi biztonsága javulhat. 

A fejlesztés szükségességét jól példázza, hogy a Tisza-völgy folyóin az elmúlt évtizedekben kialakult jelentős árhullámok tetőző szintje veszélyesen megközelítette, egyes esetekben meg is haladta az árvízvédelmi töltések koronaszintjét. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében, illetve korábban megépült árvízcsúcs-csökkentő tározók (a Tisza mentén a Beregi, a Cigándi, a Nagykunsági, a Hanyi-Tiszasülyi és a Tiszaroffi, a Zagyván a Jásztelki és a Borsóhalmi, a Szamoson a Szamos-Krasznaközi, a Körösök vízrendszerében pedig a Halaspusztai, a Kutasi, a Mérgesi, a Mályvádi és a Kisdelta).

A beregi műtárgy Fotó: fetivizig.hu

Az OVF az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az árvízvédekezés eszköztárának bővülése miatt szükségessé vált az árvízvédekezés gyakorlatának és üzemirányításának a felülvizsgálata. A tározók száma, kapacitása, nem kevésbé az üzemelési tapasztalatok napjainkban már lehetővé teszik, hogy rendszerbe szervezve, a mindenkori helyzethez igazodóan a legkedvezőbb árapasztást megcélzó üzemvitelt alakítson ki a vízügyi szolgálat – hangsúlyozták.

A projekt az OVF, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a magyar állam 2,5 milliárd forintos támogatásával valósul meg. 

Neked ajánljuk
Sokat javult a hazai árvízvédelem Súlyos ökológiai következménnyel járt a szibériai aranybánya-baleset 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam