2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggódhatunk: elszámolták a gleccserek méretét

Világszerte 215 ezer gleccser van – ismertették a számokat a ETH Zürichi Egyetem és a Svájci Országos Hókutató Intézet tudósai. Az új vizsgálat arra is rávilágított, hogy Ázsiában a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek mérete. Ez pedig nagy baj.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője szerint az új eredmények miatt azzal kell számolni, hogy

az ázsiai magashegységekből az eddig véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek.

Ez azt jelenti, hogy a 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedéssel számolva 2100-ig a gleccserek fele eltűnhet a Föld színéről, de ha mégis sikerülne 1,5 Celsius-fokosra visszaszorítani a felmelegedést, 36 százalékuk így is megsemmisülne.

Világszerte 215 ezer gleccser van Fotó: Pxhere

A kutatók úgy vélik, a gleccserek kiolvadása miatt idővel csökkenhet az Indus folyó vízhozama, ami Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 km-es utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim-folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet, és

ez több 100 millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Ezekben az ázsiai térségekben a nyári olvadás jelentette vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére a mai állapotokhoz képest. Farinotti ezt a különbséget „nyugtalanítónak” nevezte.

Neked ajánljuk
Az olvadó gleccserek új gleccsertavaknak adnak életet – és ez nem jó hír A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Fogy a jég a jegesmedvék körül Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam