2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Walter Munk, az óceánok Einsteinje

101 éves korában, kaliforniai otthonában elhunyt Walter Munk, akit a világ az óceánok Einsteinjeként ismert. A tudós az oceanográfia úttörője volt; munkájával egyebek mellett a szövetségesek normandiai partraszállását is segítette. 

Walter Munk 1917-ben született Bécsben zsidó bankár családban. Már 1932-ben Amerikába küldték tanulni, Ausztriának a náci Németországhoz csatolása után pedig felvette az amerikai állampolgárságot, és belépett az amerikai hadseregbe.

Az amerikai haditengerészet rádió- és hangtechnikai laboratóriumában több kollégájával együtt olyan hullámverés-előrejelző modellt dolgozott ki, amely segített kijelölni a normandiai partraszállás optimális időpontját.

A tengeráramlások kutatásáért 2010-ben megkapta a Nobel-díj kiegészítőjének számító svéd Crafoord-díjat.

Az óceánok Einsteinje Fotó: The San Diego Union

Munk többször felszólalt a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatásáról is. A CBS News 8 amerikai tévécsatornának 2009-ben úgy fogalmazott:

„Nagyon aggaszt, hogy nem sokat teszünk az óceánok felmelegedése ellen. Az elmúlt 50 évben mért melegedés kétharmadát az óceánok nyelték el, és csak egyharmad adódott hozzá a légkörhöz. Ha nem lennének ezen a bolygón a hőt tároló óceánok, a légkör felmelegedése háromszor akkora lett volna.”

Neked ajánljuk
Kegyetlen árvíz pusztított Kínában Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában Csehországban is emberéleteket követelt az árvíz A építési hulladék is lehet alapanyag Már a magyar házakra is kerülhet szmogevő tető
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam