2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 100 ezer ghánai életminőségén javíthatnak a magyar szennyvíztisztító telepek

Ghána második legnagyobb városában, a mintegy kétmillió lakosú Kumasiban tették le a 10 millió euró értékű magyar szennyvíztisztító-komplexum alapkövét. Fekete-Afrikában ez az első vízgazdálkodási projekt, amelyet az Eximbank finanszíroz. A telepet a Pureco Kft. tervezte és építi meg.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint a ghánai befektetők meglehetősen erős versenyben választottak végül magyar technológiát.

Az üzem több mint 100 ezer ember életminőségének javításához fog hozzájárulni 2020 közepétől, és a cég tárgyalásokat kezdett a ghánai féllel további szennyvíztisztító telepek építéséről

– tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Pureco egyik szennyvíztisztító telepe  Fotó: Pureco

Afrikának és így Ghánának is az egyik legsúlyosabb gondja a lakhatás megoldása. A mintegy 30 milliós országnak a következő években közel kétmillió lakást kell felépítenie. Ezért lehet kiemelt jelentősége annak, hogy a fővárosban, Accrában a napokban felavatták egy magyar vállalkozás, a Solin Energy Kft. egy készház-technológiával felépített, 150 négyzetméteres lakóegységét. A ház elemei Magyarországon készültek, és magyar szakemberek itt szerelték össze. A magyar cég 10 ezer lakóegységnek a felépítéséről kezdett most tárgyalásokat a lakásügyi minisztériummal.

„Fekete-Afrikában óriási az érdeklődés a magyar szakértelem és technológiák iránt, (...) a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak az itteni mezőgazdaságban, vízgazdálkodásban, feldolgozóiparban, de akár a védelmi iparban is” – mondta a helyettes államtitkár.

A mostani bejelentések előtt januárban derült ki, hogy Magyarország részvételével valósul meg egy másik nagy ghánai projekt, egy mintegy 400 megawattos kombinált ciklusú gáztüzelésű erőmű is, mintegy 70 millió dolláros beruházás keretében.

Neked ajánljuk
Magyar találmány biztosít kiváló minőségű ivóvizet Tunézia elszigetelt területein Angliában napi 3 milliárd liter víz veszik kárba Újabb találmány a tiszta ivóvízért Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam