2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emelkedő tengerszint miatt újra kellene tervezni a kikötőket

Olvadó gleccserek, tengerszint-emelkedés, pusztító viharok és árvizek – csak néhány katasztrófa, amely a klímaváltozás számlájára írható. A helyzet már annyira súlyos, hogy egyebek mellett lassan már a kikötők újratervezésére is szükség lenne ahhoz, hogy a hajók le tudjanak horgonyozni. 

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy a korábban becsültnél nagyobb mértékben, akár 1,32 méterrel is emelkedhet a világtengerek szintje 2100-ig; ez pedig igen súlyos következményekkel járhat.  

Wall Street Journal most a probléma elsőre kevésbé drámainak tűnő oldalával foglalkozik: azzal, hogy az emelkedő tengerszint miatt egyre magasabbra kell építeni a kikötőket. Ez nem tűnik húsbavágónak, mégis óriási a jelentősége, hiszen

ha a kikötők alkalmatlanná válnak a teherhajók fogadására, akkor a tengeri kereskedelemnek annyi. 

A cikk a virginiai kikötő Norfolk International termináljainak most folyó felújítására is kitér. A renoválásra meghatározott 375 millió dolláros büdzsé egy része olyan, elsőre furcsának tűnő részmunkákat tartalmazott, mint a villamos berendezések több lábbal való megemelése és a kikötő szerverparkjának áthelyezése – olyan messze a víztől, amennyire az csak lehetséges.

Könnyen belátható, miért volt szükség ezekre a különös munkálatokra: a Virginiai Tengertudományi Intézet jelentése szerint az állam délkeleti partvidéke ott van az USA vízszint-emelkedés által leginkább fenyegetett területei között. 

Komoly következményekkel járhat a tengerszint-emelkedés Fotó: Pixabay

Az elmúlt 100 évben több mint 40 centivel emelkedett meg a vízszint Virginia partjainál, és a klímaváltozás felgyorsulása miatt a következő 30 évben még ugyanennyit emelkedhet. A National Climate Assessment tavaly novemberi becslése szerint 2000 és 2050 között 15-35 centivel emelkedhet meg globálisan a vízszint, 2100-ig pedig összejöhet az 1,3 méteres emelkedés is.

Ha az áradásokra még nem is akar felkészülni az amerikai kikötők többsége, a klímaváltozás visszafogásáért azért ők is igyekeznek tenni.Tavaly ugyanis óriásit ugrott az USA szén-dioxid-kibocsátása, ebben pedig a szállítmányozás is ludas volt.

Neked ajánljuk
Jégmező: az eddig becsültnél egy méterrel nagyobb tengerszint-emelkedésre is számíthatunk 125 éves „a magyar delfin” olimpiai sikere Az Egyesült Államok hadserege többet szennyez, mint 100 kisebb ország Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam