2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért rózsaszín Somogyszobon és Bolháson a csapvíz

Színtelen és szagtalan – elméletileg ilyennek kellene lennie a csapvíznek is. Somogyszobon és Bolháson azonban már többször is előfordult, hogy rózsaszínű víz folyt a csapból. A Dunántúli Regionális Vízművek Zrt.-t a HelloVidék kérdezte a problémáról. 

„Vesszük az ásványvizet, ámulunk, ha a csapból rózsaszín víz vagy sár folyik. Tavaly vettük 20 éven belül a harmadik gázkazánunkat, a vízkő, sár, vasdarabok ugyanis tönkretették. A szokásos évi egyszeri karbantartó tisztítás, savval átmosás helyett 2-3-ra van szükség. Mégis. A vizet főzésre, fürdésre használjuk. Ma tiszta, de annyira hipószagú, hogy fojtogat. Fürdésnél pedig mintha csúszós, olajos lenne a tapintása” – mondta a HelloVidéknek egy somogyszobi lakó. Kifejtette, a településen élők nem egyformán érzékelik a problémát: számít, hogy ki mennyire van messze a víztoronytól. Az alábbi képen is jól látható, hogy valami nagyon nincs rendben a helyi csapvízzel: 

Az egyik lakó a Facebookra töltötte fel ezt a képet Fotó: hellovidek.hu

„A bejelentések alapján, amelyekből több mint fél év alatt mindössze néhány érkezett, időszakosan, szórványosan előforduló problémáról volt szó, amelynek okát kollégáink folyamatosan vizsgálták. Február közepén bizonyosodott be, hogy a meghibásodás egy, az éjszakai órákra ütemezett technológiai folyamat során lépett fel” – tájékoztatta a HelloVidéket a  Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. Közölték, Somogyszob település ivóvízellátása két mélyfúrású kútból biztosított.

Mint kiderült, a kutak vize határérték felett tartalmaz vasat és mangánt.

„Ezek eltávolítása az iparágban bevett eljárással, vízkezelő szűrő segítségével történik, a folyamat során kálium-permanganát oldat biztosítja az oxidáló hatást. E rendszer átmeneti meghibásodása miatt rövid ideig, időszakosan, minimális mennyiségű, elreagálatlan kálium-permanganát jutott az ivóvízhálózatba, amit enyhe rózsaszín szín formájában észlelhettek a fogyasztók. Az enyhén rózsaszín víz szembe vagy nyálkahártyára kerülve okozhat irritációt, de erre vonatkozó visszajelzés, illetve bejelentés nem érkezett a DRV Zrt.-hez” – írta a szolgáltató, hozzátéve, kérik, amennyiben bárki bármilyen vízminőségi problémát észlel, azonnal értesítse a DVR Zrt.-t a 06-80-240-240-es telefonszámon, hogy az ivóvízminőség-javító intézkedéseket mielőbb megkezdhessék, szükség esetén tartálykocsival ivóvizet tudjanak biztosítani.

Neked ajánljuk
A rekordhideg miatt már a vízellátás is akadozik az USA-ban Millióknak biztosít tiszta ivóvizet egy Afganisztánban épülő gát Nagy mennyiségű gyógyszerrel szennyeztek egy víztározót Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam