2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld vizesélőhelyeinek 87 százaléka már elpusztult

Az európai vizesélőhelyeknek csupán a 40 százaléka egészséges, Magyarországon pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota. A WWF Magyarország ezért is hívja fel a figyelmet arra, hogy már csak néhány napig tudunk kiállni a vizeink védelme mellett. 

Rémisztő, de mára hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ami a biológiai sokféleség nagymértékű csökkenését is eredményezte. Mindez olyan emberi tevékenységek eredménye, mint a gátak és víztározók építése, folyókanyarulatok levágása vagy a vizenyős területek lecsapolása és művelésbe vonása.

Még kiállhatunk vizeink védelméért!

A végéhez közeledik az az időszak, ami Európa vizeinek szempontjából kritikus fontosságú – éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy

aki még nem tette, az álljon ki a természetes vizek védelme mellett.

Alig két hetünk van kiállni vizeink védelme mellett Fotó: Pexels

A WWF szerint elképzelhető ugyanis, hogy a vizek megóvása helyett a döntéshozók az Európai Unió egyik legambiciózusabb szabályozása, a Víz Keretirányelv gyengítése mellett döntenek, ami beláthatatlan következményekkel járna.

„Az Európai Bizottság 2019. március 4-ig társadalmi konzultáció keretében várja az állampolgárok véleményét a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban. A WWF olyan válaszokat készített elő, amelyek a leginkább védik a jelenleg hatályos jogszabályt. Ez magyar nyelven a wwf.hu/viz weboldalon érhető el, ahol bárki egy kattintással hozzájárulhat vizeink védelméhez – gyermekei jövője érdekében” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben Több mint száz új fajt fedeztek fel a Mekong vidékén az elmúlt két évben Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam