2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

(J)ég veled balatoni korcsolyázás?

A Balaton és a jégkorcsolyázás szerelmesei idén télen hiába vártak arra, hogy ismét egybefüggő páncél borítsa a magyar tengert. Egyáltalán számíthatunk még arra, hogy a tó kellőképpen befagyjon? Vagy a klímaváltozás ettől is megfoszt minket? 

Kétféleképpen fagyhat be a Balaton: simán, szélcsendes helyzetben, vagy ha sokáig fúj a szél, és hideg van, akkor macskakőszerű kockák alakulnak ki, és ezek összefagyásából jön létre a páncél. Idén ez volt a jellemző, nem is tudtunk korcsolyázni, viszont így is csodálatos jégképződmények kápráztatták el a tél szerelmeseit. 

A Balaton 2019 januárjában Fotó: MTI/Varga György

A feljegyezések arról tanúskodnak, hogy 1928–1929 telén a Balatont 72 cm vastagságú jégpáncél borította. Az 1930-as évek elején pedig előfordult az is, hogy 110 napon át lehetett korcsolyázni.

A Balaton 2017 januárjában Fotó: MTI/Mohai Balázs

1982-ben olyan kemény tél volt, hogy Fonyódon jégkarnevált rendeztek, ahol az autósok is benevezhettek a Balaton jegén megtartott ügyességi versenyre. A három-négyezer ember előtt lezajlott eseményen 48 kocsi próbálhatta ki a bójákkal kijelölt pályát, és Fonyódra utazott két menő jégkorongcsapat, a Fradi és a KSI, hogy rendhagyó hokimeccset játsszanak a Balaton jegén, olvasható a Somogyi Hírlap beszámolójában.

Ma már sajnos nem jön menetrendszerűen a befagyás, nem lehet hónapokig korcsolyázni, fakutyázni, jégvitorlázni a fagyott vízen, ami valószínűleg a klímaváltozásnak köszönhető. Egy friss kutatás szerint a globális felmelegedés hatására eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén fekvő több ezer tó felszínéről is...

„Ha nem lenne klímaváltozás, akkor többször is befagyhatna a Balaton”

– idézte prof. G.-Tóth László szavait a likebalaton.hu. Az MTA doktora, a tihanyi Limnológiai Intézet igazgatója szerint, ha nincs jég, azt a tó élővilága is megérzi.

„A Balaton élővilága eleve úgy alakult ki, hogy az elmúlt 10-15 ezer évben azt a ritmust szokta meg, amit az évszakok nyújtanak. Ennek valahol szerves része, hogy egy-két hónapra be kéne fagynia a Balatonnak, nyugodtabb körülményeket biztosítva például a halaknak a telelésre. Ha télen nem fagy be a tó, az északnyugati viharok például felkorbácsolhatják a vizet. Ez megzavarhatja a halakat, amelyek lent vannak összeverődve a mélyebb területeken” – mondta a professzor.

Neked ajánljuk
Ősi tómederre bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt Egyre több embert veszélyeztetnek a partvidéki áradások A köd ezer arca (videó) Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: likebalaton.hu
Vissza
Hírfolyam