2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vége a megállapodásnak: India elzárja Pakisztán elől a vizet

India nem osztja meg az Indus-medencében található, általa ellenőrzött mellékfolyók vizét Pakisztánnal – jelentette be Nitin Dzsairam Gadkari indiai vízgazdálkodási miniszter. A drasztikus lépés vélhetően a negyven indiai fegyveres életét kioltó robbantásos merénylet miatt történt.

„Az indiai kormány úgy döntött, hogy megfosztja Pakisztánt annak a három keleti mellékfolyónak a vizétől, amelyek felett India élvez kizárólagos jogot, és átirányítja saját területeire, név szerint Dzsammu és Pandzsáb és az indiai Kasmír államokba” – közölte Gadkari.

Újdelhi és Iszlámábád között több évtizedes megállapodás van érvényben az Indus-folyó használatáról. Az 1950-ben kötött egyezmény értelmében az Indus-medencében található hat mellékfolyó közül három Keleti-Indiáé, míg három nyugati mellékfolyóhoz Pakisztánnak van használati joga.

A szerződés egyik fontos eleme az (volt), hogy India nem vágja el Pakisztánt a víz használatától.

Az indiai ifjúsági kongresszus aktivistái igazságot követelnek Pakisztán indiai nagykövetsége előtt Újdelhiben a Kasmír indiai részén elkövetett öngyilkos merénylet másnapján Fotó: MTI//EPA/Radzsat Gupta

A konfliktus egyre komolyabbá válik: indiai tisztviselők közölték, hogy új információkat nyújtottak át a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében létrehozott Pénzügyi Akciócsoport (FATF) nemzetközi szervezetnek a február közepén végrehajtott kasmíri merénylet nyomán. A támadás elkövetéséért a Mohamed hadserege (Dzsais-e-Mohamed) nevű, pakisztáni székhelyű katonai csoport jelentkezett. A támadást követően Újdelhi azzal vádolta szomszédját, hogy nem tesz eleget a fegyveres csoportok elleni fellépésben, s azon fog dolgozni, hogy diplomáciailag elszigetelje Iszlámábádot. India felfüggesztette a Pakisztánnal kötött előnyös kereskedelmi megállapodását, és 200 százalékos vámtarifát vetett ki minden pakisztáni termékre.

Neked ajánljuk
Drámai képeken az indiai esős évszak okozta földcsuszamlások A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Óriási faültetési kampány kezdődött Indiában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam