2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most kiderül, hogyan hat a Balatonra a klímaváltozás

A klímaváltozás Balatonra gyakorolt hatásait fogja vizsgálni az a projekt, amely a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően jön létre. A szakembereknek intézkedési javaslatokat kell megfogalmazniuk a szélsőséges vízállások mérséklésére, illetve a vízszintszabályozás éghajlatváltozással történő összehangolására.

A 300 millió forint értékű támogatás egy részét olyan monitoring- és informatikai eszközök beszerzésére fordítják, amelyek adatokat szolgáltatnak majd további, a Balaton üdülőrégióként való megőrzését prioritásként kezelő kutatásokhoz is. A tervek szerint 2019. június 15-én záruló projektnek egyebek mellett szerepe lesz újabb stratégiai balatoni fejlesztések előkészítésében.

Megvizsgálják, hogyan hat a Balatonra a klímaváltozás Fotó: Pixabay

1863-tól, a vízeresztő zsilip megépítésétől számít szabályozott tónak a Balaton, amely vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtő területtel és kifejezetten csekély átlagos vízmélységgel rendelkezik, ezért

nagyfokú érzékenység jellemzi az időjárás hatásaival szemben.

A projekt remélhetőleg segít választ adni arra a kérdésre, hogy miképpen lehetne megóvni a magyar tengert a klímaváltozás káros hatásaitól. 

Neked ajánljuk
Egy pohár vizet a Balatonból? Kincs, ami nincs? 3 mesebeli kisvasút a Balaton körül – gyönyörű, védett tájakon át Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam