2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meddig forraljuk még a világ óceánjait?

A klímaváltozás következményei már itt vannak velünk, nem csak a jövőről beszélünk – közölték a Rutgers Egyetem szakértői, akik szerint a globális felmelegedés miatt a világóceánokban máris öt százalékkal csökkent a halállomány.

A népességnövekedés miatti egyre nagyobb élelmiszerigény, a nagyipari mértékű túlhalászás és a klímaváltozás együttesen fenyegeti az óceánok ökológiai rendszereit:

egyszerűen nem él el annyi nagyhal a kishalakból, mint ahányat kifognak nekünk.

Mindemellett a vizek felmelegedése is súlyos következményekkel jár. Bár egyes halfajoknak egyelőre még kedvez is a növekvő hőmérséklet, a kutatók szerint a többség toleranciaküszöbe közel van már, így egy idő után ezeknek a populációknak is drámai csökkenése várható.

Felfőnek a vizek, vészesen fogynak a halak a tengerekből Fotó: Pixabay

Egy friss kutatás eredményei szerint a globális halpopuláció már most is 5 százalékkal csökkent. Mint kiderült, a legrosszabb állapotban az Északi-tenger és a Kelet-Kínai-tengerek populációi vannak, itt a klímaváltozással összefüggő biomassza-csökkenés a 35 százalékot is elérheti. A tőkehalak, heringek és több kagylófaj a legveszélyeztetettebbek között van.

Ha nem sikerül mielőbb drasztikusan csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásunkat, a középértékes előrejelzések szerint a század végére 3,2 fokkal emelkedhet a tengerek átlaghőmérséklete. 

Neked ajánljuk
Vízből lesz a jövő aranytömbje? Közösen a vízért Íme a napelem, amely levegőből nyert vízzel hűti magát Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam