2019. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre melegebb a helyzet: jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék körüli óceán

Ismét szomorú jóslat látott napvilágot: az Exeteri Egyetem tudósai szerint a globális felmelegedés miatt az Északi-sarkvidék körüli óceán akár már 2030 nyarára jégmentessé válhat.

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy jövő áprilisra halasztják el a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, az ENSZ égisze alatt megrendezendő északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést az eredetileg tervezett idei időpontról. 

Korábban még azt jósolták, hogy az Északi-sarkvidéken az évszázad közepére várhatóak a jégmentes nyarak – a probléma azonban már most is érzékelhető. 

Az új kutatás során használt klímamodell szerint 

2030 és 2050 között bekövetkezhet a baj, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke tovább emelkedik.

Egyre komolyabb problémákat okoz a klímaváltozás  Fotó: Pixabay

Ráadásul, tekintettel a Csendes-óceán trópusi területeinek hosszan tartó melegedő fázisára, valószínű, hogy ez 2030-hoz közelebbi időszakban fog bekövetkezni.

„A jég zsugorodásának fő oka az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás, így az első jégmentes nyár ideje is attól függ, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértéke tovább növekszik, vagy korlátozzák azt” – fogalmazott James Screen, a tanulmány vezető szerzője, a brit Exeteri Egyetem klímakutatója.

Neked ajánljuk
A tenger végleg elnyelheti Velencét? Kiderült, hogy mennyi idős valójában a Nílus Így fogyott el a jég az északi sarkvidéken az elmúlt évtizedek alatt A Starbucks kedvezménnyel jutalmazza felkészült fogyasztóit Lehet az online vásárlás is környezetbarát?
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam