2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Jeges-tenger miatt a tudósoknak el kellett hagyniuk a sarkkutató állomást

Teljesen elnyelheti a Jeges-tenger a brit Halley sarkkutató állomást. A veszély miatt a szakembereknek el kellett hagyniuk a bázist – kísérleteik mintegy 80 százalékát automatizáltan kell folytatniuk. 

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley kutatóállomásának közelében keletkezett törésvonal labilis, valószínű, hogy a terület hamarosan a tengerbe szakad, ezért még a tél beállta előtt ismét bezárták a bázist.

Úgy vélik, a törésvonal elég messze esik a bázistól, de a biztonság kedvéért jobbnak látták, ha kiürítik. Ez egyébként már a harmadik tél, hogy a Halley-t be kellett zárni. A kutatóállomás a Brunt-selfjégen, vagyis a szárazföldről a Weddell-tengerbe nyúló területen áll.

A Bruntról időnként jéghegyek szakadnak le, jelenleg egy hosszú törésvonal van kialakulóban, amely egy különösen nagy terület leválásával fenyeget.

A veszély miatt minden kutató elhagyta az állomást Fotó: British Antarctic Survey

Glaciológusok műholdfelvételeken követik, hogy viselkedik a törés. A helyzetet bonyolítja, hogy újabb rés is keletkezett, amelyet Halloween-törésnek neveztek el, ez az ellenkező irányba halad.

„Az számít, hogy mi történik a törésvonaltól északra, ahol a Halley áll. Nagyjából 15 GPS-állomásból álló hálózatunk van a Halley-t körülvevő selfjégen, innen kapjuk az adatokat egynapos késéssel. Noha a törés mentén délebbre vannak változások, a Halley közelében nagyon kis eltérések láthatók csak a jégen” – mondta David Vaughan, a BAS tudományos igazgatója.

A Brunt-selfjégen már az 1950-es évek óta működik állandó kutatóállomás. Az épületeket sokszor bővítették, a legújabb létesítmény lábakon és sítalpakon áll, így az egész szerkezet mozdítható. Két évvel ezelőtt a BAS vontatói a tengertől 23 kilométerrel távolabbi, biztonságosabb helyre vitték a bázist. Bölcs döntésnek bizonyult, mivel az áthelyezés nélkül a Halley most a törés rossz oldalán állna.

Neked ajánljuk
Videó: óriási jégtáblák árasztottak el egy örmény várost A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam