2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

TNT szivárog a tengerbe Belgiumnál

A Belga Királyi Természettudományi Intézet napokban megjelent közleménye szerint az I. világháborúban, nagyjából három négyzetkilométeres területen tengerbe dobott, közel 35 ezer tonna lőszerből TNT szivárog a belgiumi Knokke-Heist üdülőváros partjainak közelében.

Mint kiderült, a fel nem robbant, mintegy egy kilométerre a tengerparttól, nagyjából egyméteres homokréteg alatt fekvő lőszerek az úszókra, fürdőzőkre nem veszélyesek. A tengerbe szivárgó kémiai anyagok koncentrációja rendkívül alacsony, alig kimutatható mennyisége körülbelül 1 mikrogramm kilogrammonként.

A tengerfenék aljába fúródott lőszerekből szivárgó TNT-t  csak nemrégiben észlelték.

Elképzelhető, hogy a káros anyagok nagyon kis mennyiségben eddig is szivároghattak.

TNT szivárog a tengerbe Belgium északi partjainál Fotó: Pixabay

A Belga Királyi Természettudományi Intézet tájékoztatása szerint az ipari és katonai robbanóanyagként egyaránt elterjedt TNT mellett főként német eredetű mustárgáz és foszfor található nagy mennyiségben a térségben. 

Az I. és a II. világháborúban több ország is konténerekbe zárva, tengerbe engedte a cementbe helyezett vegyi anyagokat tartalmazó fegyvereket.

A belga sajtó szerint egyelőre nincs kormányzati terv a probléma megoldására.

Neked ajánljuk
Kilenc uniós tagállam lépett fel együtt a belső égésű motorok betiltásáért Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz A világ legnagyobb szélturbinája Létezik környezetbarát szemeteszacskó?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam