2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? Idehaza az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer

Magyarország kiváló minőségű vízbázissal rendelkezik, ráadásul a szolgáltatók is kiemelt figyelmet fordítanak az ivóvíz ellenőrzésére. Mindennek ellenére nagyon fontos, hogy mi is vigyázzunk erre az éltető értékre. 

„Kijelenthető, hogy hazánkban biztonságos minőségű ivóvizet ihatunk, igaz, néhány településen előfordulnak átmeneti problémák” – fogalmazott a Kossuth rádiónak Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára, aki azt is elmondta, hogy mélységi fúrású kutakból, parti szűrésű kutakból, illetve néhány helyen felszíni vizekből szolgáltatják az ivóvizet.

A legtöbb hazai vízforrásnál csak ki kell termelni és hálózatra kell bocsátani a vizet,

ott, ahol hosszabb és bonyolultabb elosztóhálózatok vannak, a klóros tisztítás elkerülhetetlen. Ugyanakkor mire a víz a fogyasztókhoz ér, a klór elhasználódik a vízben, és kiszellőzik. Nagy Edit azt tanácsolta, hogy amennyiben valaki biztosra akar menni, akkor kancsóba engedjen ki csapvizet, hagyja állni egy-két percig, ezáltal teljesen kiszellőzik belőle a maradék klór is.

A szekértő ugyanakkor arról is beszélt, hogy hazánkban vannak olyan települések, ahol elengedhetetlen a tisztítóberendezések alkalmazása, alkalmanként a tisztított és vegyszerezett víz az egyéb hálózatokba jutva problémát is okozhat, de ez csak átmeneti jellegű, amit a szolgáltató cégek azonnal orvosolnak.

A legellenőrzöttebb élelmiszer itthon az ivóvíz Fotó: Pexels

Szigorú ellenőrzések

A szakértő elmondta, hogy széles spektrumú vizsgálati lista alapján ellenőrzik a cégek és a vízművállalatok az ivóvizet, ezenkívül az egészségügyi hatóság is rendszeres ellenőrzéseket tart, ezért – mint fogalmazott  –

kétség nélkül ki lehet jelenteni, hogy a legellenőrzöttebb élelmiszer hazánkban az ivóvíz.

Amint a hatóság vagy a szolgáltató határérték-túllépést vagy -eltérést érzékel, azonnali intézkedéseket rendel el. Hazánkban ennek ellenére nagyon ritka, hogy korlátozni kell a vízfogyasztást – fűzte hozzá.

Pályázat

Általános iskolás gyerekeknek írt ki a DMRV pályázatot a víz világnapja alkalmából. Ennek az a célja, hogy rávilágítson arra, milyen hatásai vannak az élőlényekre a szennyezett víznek, hogy hogyan gazdálkodjunk jól a tiszta vízzel, és hogyan lehetne javítani a víz minőségén. A részletekről itt lehet tájékozódni. 

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam