2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült a zöld jéghegyek titka

A tudósok hosszú évtizedek óta próbálják megfejteni azoknak a zöld jéghegyeknek a titkát, amelyek az Antarktisznál találhatók. Most úgy tűnik, hogy sikerült magyarázatot találni a különös jelenségre. 

A legújabb hipotézis szerint a jéghegyek zöldes színét a vas-oxid okozza. Stephen Warren, a Washingtoni Egyetem glaciológusa szerint a helyi selfjegekről leváló jéghegyek képesek messzire szállítani az óceánban a vas-oxidot, amely elolvadva a vízbe kerül. Itt aztán a fitoplanktonok tápanyagként hasznosíthatják az anyagot.

A kutatók eleinte azt hitték, hogy a zöld jéghegyek színét valamilyen szerves anyag adja, a vizsgálatok azonban nem mutatták ki az organikus anyagok extrém magas szintjét. Az új vizsgálat során a szakértők ugyanakkor egy másik lehetséges forrást fedeztek fel az Amery-selfjég alatti tengeri jégben: a vasat.

Talán most sikerül megfejteni a zöld jéghegyek titkát Fotó: AGU/Journal of Geophysical Research: Oceans/Kipfstuhl et al 1992.

A jégself mélyén az elem szintje 500-szor magasabb, mint a felszíni gleccserekben.

A vas a mélyben található kőzetekből származik. Ahogy a kőzet a gleccser mozgása során kopik, vaspor jön létre, amely utóbb oxidálódik, és elkeveredik a tengeri sóval. A létrejövő vas-oxid zöldre festi az azt felszívó jeget.

Ha a fenti elmélet igaz, úgy a zöld jéghegyek fontos szerepet játszanak az Antarktisz tápanyag-körforgásában. Warrenékre még sok munka vár, hiszen további elemzéseket kell elvégezniük, hogy igazolják hipotézisüket.

Neked ajánljuk
NASA: Édesvíz keresése havas helyeken (műholdkép) A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Száműzi a műanyag játékokat a Burger King Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam