2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ugráló vízmolekulák vannak a Holdon

A szakértők folyamatos megfigyeléseket végeznek a Holdon – az űrmisszióknak köszönhetően egyre többet tudunk meg a rejtélyes égitestről. Legutóbb a NASA Hold-felderítő eszköze (LRO) tett nem mindennapi felfedezést a holdvízzel kapcsolatban. 

A tudósok az elmúlt évtizedig úgy vélték, hogy a Hold felszíne száraz, folyadék maximum csak jég formájában lelhető fel az égitest felszínén, a tartósan árnyékolt kráterekben. Azonban itt a kutatók nemrégiben olyan területre bukkantak, ahol a talajban vízmolekulák találhatók. A molekulák száma és kiterjedtsége a napszakoktól függ – közölte a NASA. A vízmolekulák akkor fordulnak elő nagyobb számban, ha a talaj hőmérséklete alacsonyabb.

Egyre többet tudunk a holdvízről Fotó: Pixabay

A szakértők sokáig azt feltételezték, hogy a Holdon található felszíni víz nagy része a napszelekből származik, így amikor a Hold a Föld mögött helyezkedik el, és rejtve van a napszél elől, a „vízcsap” kikapcsol. Azonban a legutóbbi megfigyelések mindezt megcáfolták, hiszen

a víz mennyisége akkor sem csökkent, amikor az égitest a Föld mágneses mezője által befolyásolt területen haladt át.

Amanda Hendrix, a Földi Tudományos Intézet főmunkatársa szerint a mostani felfedezés segíthet megérteni a Hold vízciklusát, és a jövőbeli Hold-expedíciók során is hasznosítható majd, mivel a szakember úgy véli, a holdvíz sokoldalúan felhasználható, legyen szó fűtésről, sugárzásvédelemről vagy hőkezelésről.

Neked ajánljuk
Egyre tisztább a Balaton vize Teljesen eltűnt két jégsapka a kanadai sarkvidéken A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam