2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szivacsvárost csinálnak Berlinből

A klímaváltozás elleni küzdelem egyre sürgetőbb feladattá vált. Megoldásokból szerencsére nincs hiány: Berlin például egy igen különös esővízkezelő projekttel orvosolná a problémát. 

 A berlini Potsdam tér esővízkezelő projektje első látásra egyszerű tónak, városi pihenőhelynek tűnik, ennél azonban sokkal többről van szó.

„Amikor természetes zöldfelületeket betonra és aszfaltra cserélünk, akkor nincs többé zárt vízkeringés" – mondja Marco Schmidt tájépítész, a projekt társfejlesztője.

A kezdeményezés lényege, hogy

minél több gyűjtőtartály, tó és zöld háztető legyen a nagyvárosokban. Ezek ugyanis szivacsként nyelik el az esővizet.

Így a nyári melegben onnan párolog a víz, és hűti le a városi teret. A berlini esővízgyűjtő, amelyet a program zászlóshajójának neveznek, 1997 óta működik.

„Azért, hogy a klímaváltozás okozta problémákat kezelni lehessen, ehhez hasonló nagyszabású projekteket kellene végrehajtani világszerte” – emelte ki Schmidt. „Jelenleg messze vagyunk a probléma kezelésétől, tulajdonképpen napról napra rosszabb a helyzet” – tette hozzá.

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban Több lett a farkas Németországban Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam