2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyezett víz felel a korallok tragédiájáért

Egy új tanulmány rámutatott arra, hogy a szennyezett folyóvíz miatt nem tudnak regenerálódni a korallok. A Nagy-korallzátony sorsa ugyanis azon múlhat, hogy mennyire tud felépülni az olyan egyre gyakoribb katasztrófák után, mint egy trópusi ciklon, vagy a korallfehéredés.

A nemrég publikált ausztrál tanulmány 1995 és 2017 között 46 helyszín adatait elemezte, és arra az eredményre jutott, hogy

azok a szakaszok, ahol a korallzátonyt a szennyezett folyóvíz érte, sokkal lassabban épült fel a korallfehéredés után, és sokkal hajlamosabb más betegségekre.

Korallfehéredés Ausztráliában   Fotó: MTI/EPA/ARC Centre Coral Reef Studies/Ed Roberts

„A klímaváltozás és más környezeti terhelések máris jelentős részeit károsították a Nagy-korallzátonynak. Fennmaradását az határozhatja meg, hogy mennyire képes ellenállni a zavaró tényezőknek, és mennyire képes felépülni a korallpusztulás után” – magyarázták a kutatók.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2018-as jelentése azt állapította meg, hogy a mezőgazdasági területekről a Nagy-korallzátonyhoz érkező, üledékkel és műtrágyával szennyezett víz jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést, ezért a WWF olyan törvényeket sürgetett, amelyek jobban védik a törékeny természeti csodát.

Neked ajánljuk
Kegyetlen árvíz pusztított Kínában Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben Előre megjósolható a koronavírus-járvány esetleges második hulláma a szennyvízből A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam