2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több százezren álltak ki az európai vizek védelméért

Kontinensünkön is komoly probléma sújtja a vizeket. Elég csak arra gondolni, hogy hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt. Most 375 ezer ember tette nyilvánvalóvá az Európai Bizottság számára, hogy kiáll vizeink védelme mellett.

Korábban itt írtunk arról, hogy az európai vizesélőhelyeknek csupán a 40 százaléka egészséges, Magyarországon pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota. 

Az EU-tagállamok még 2000-ben döntöttek úgy, hogy a vizeket és vizesélőhelyeket pusztító folyamatokat megállítják, és vizeinket jobb állapotba hozzák legkésőbb 2027-re. A Víz Keretirányelv megalkotásával ehhez létre is hozták a megfelelő jogi keretet, de ha el akarjuk érni a 2027-es célokat, a tagállamoknak jelentős lépéseket kell tenniük, és forrásokat biztosítaniuk. Az eredmények azonban váratnak magukra, sőt, a szabályozás gyengítése került látómezőbe, írta a WWF.

Az Európai Bizottság 2018 őszén társadalmi konzultációt indított, amely során bárki kifejthette véleményét a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban, a WWF és más civil szervezetek pedig #ProtectWater néven kampányt indítottak azért, hogy minél több állampolgár részt vegyen a konzultációban.

Fátyolvízesés Fotó: MTI/Lehotka László 

„A kampány során a WWF olyan válaszokat készített elő, amelyek a leginkább védik a jelenleg hatályos jogszabályt.

Az eredmény nem maradt el: fél év alatt 375 ezernél is több aláírás gyűlt össze európai szinten, vagyis az emberek jelentős része úgy gondolja, hogy meg kell óvni értékes folyóinkat, tavainkat és vizesélőhelyeinket,

és meg kell állítani a vizeket érintő természetkárosító tevékenységeket” – összegzett Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Ezek után a döntéshozók feladata, hogy a Víz Keretirányelv felülvizsgálata során figyelembe vegyék több százezer ember véleményét.

A társadalmi konzultáció március 11-én zárult, az EU hivatalos elemzése várhatóan 2019 őszén fog megjelenni, a jogszabály jövőjéről pedig 2020 első felében hozzák meg a végső döntést. 

Neked ajánljuk
Kegyetlen árvíz pusztított Kínában Csehországban is emberéleteket követelt az árvíz Feltárulnak a tölgyerdők titkai Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam