2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon

Az Idai ciklon lehet az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére: Mozambikban 1,7 millió, Malawiban pedig 920 ezer embert érinthet. A pusztító vihar akkora áradásokat okozott, hogy helyenként hat méter magasan állt a víz. 

Mozambikban a Búzi folyó kiöntött medréből, az árvizek következtében több száz ember életét vesztette. A veszély pedig még mindig nem csillapodott:

a következő néhány napban más folyók is kiönthetnek, további áradásokat okozva.

Hatalmas pusztítást végzett a ciklon Fotó:MTI/EPA/Denis Onyodi

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) tisztviselője, Caroline Haga a Reuters hírügynökségnek elmondta: a vihar által érintett terület nagysága miatt arra számítanak, hogy jelentősen nőni fog a halálos áldozatok száma.

Az 530 ezer lakosú Beira a második legnagyobb város Mozambikban, a települést és környékét romba döntötte az Idai ciklon. Beirában több ezer lakóház semmisült meg, nincs áram, és a kommunikációs hálózatok is jelentős károkat szenvedtek.

Filipe Nyusi mozambiki elnök szerint félő, hogy az Idai ciklon több mint ezer életet oltott ki.

Az IFCR tájékoztatása szerint az Idai ciklonnak eddig több mint 200 halálos áldozata van Mozambikban, Malawiban és Zimbabwében együttvéve.

A zimbabwei kormány közlése szerint az országban 98-ra emelkedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, több mint 200 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Malawi kormányának tájékoztatása szerint a viharoknak legkevesebb 56 halálos áldozata és több száz sérültje van az országban.

Az Idai ciklon március 14-én este csapott le Mozambik középső részére, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve.

Sajnos az utóbbi időkben egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák: Indonéziában az árvíz 58 emberéletet követelt, az Egyesült Államok középnyugati államaiban pedig több települést is ki kellett üríteni; Missouriban a kormányzó már rendkívüli állapotot hirdetett. 

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam