2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha nem látott árvíz pusztít Nebraskában

Történelmi árvizek pusztítanak az Egyesült Államokban: a téli viharok miatt több patak és folyó vízszintje is meghaladta az eddig mért értékeket Nebraska, Iowa, Dél-Dakota és Wisconsin államban. Eddig csaknem 2500 házat öntött el a víz, több száz embert pedig evakuálni kellett. 

A NASA megfigyelőrendszere március 16-án kimutatta a Missouri és Elkhorn folyók áradásának mértékét. A felvételekből jól kivehető, hogy 

az Elkhorn és a Platte folyók közötti területek jó része „szigetté” vált, mindkét oldalról árvizek határolják ezt a térséget.

Az értesülések szerint mintegy harminc épület súlyosan megrongálódott, több tucat településről ki kellett menekíteni a lakosságot.

Hatalmas árvíz pusztít Amerikában  Fotó: Nasa.gov

A NASA szerint a körülmények ritka „összjátéka” okozta az idei hatalmas árvizet. Az extrém téli időjárás során lehullott tetemes mennyiségű hó és a folyókon és patakokon képződő vékony jégréteg márciusi olvadása során keletkező vízmennyiséget a talaj nem tudta elnyelni – ezért rövid idő alatt megduzzadtak a folyók.

Neked ajánljuk
Tragikus villámárvíz Kínában Csak kevés ország készült fel a vízválságra Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam